Kecskeinvázióval küzd Ausztrália

kecske
A kecskéket az európaiak telepítették be Új-Zélandra
Vágólapra másolva!
Az elvadult kecskéket is hozzáadta az ausztrál kormány az Ausztrália őshonos állat és növényvilágára veszélyt jelentő invazív fajok listájához - jelentette be Tanya Plibersek közlekedési és vízügyi miniszter pénteken.
Vágólapra másolva!

Az elvadult kecskék - a vadonban elszaporodó házikecskék - megtalálhatók Ausztrália minden államában. Rendszerint az őshonos állatok rovására szereznek élelmet és életteret, betegségeket terjesztenek, valamint károsítják a helyi ökoszisztémát, ezzel komoly vagyonveszteséget okozva a helyi mezőgazdászoknak.

A tervek szerint Anthony Albanese szövetségi kormánya a vadkecskék mellett tömegesen fogja csökkenteni még az elvadult macskák és lovak, valamint a sárga kergehangyák (Anoplolepis gracilipes) számát is.

- jelentette ki Plibersek a közleményében.

Forrás: Flickr

A kormány felmérése szerint csak Dél-Új-Walesben közel hatmillió elvadult kecske él, köztük számos a Kék-hegység Nemzeti Parkban, ahol a sérülékeny sziklafalakban tesznek kárt.

Ezen felül a Nagy-korallzátony világörökségi területén fekvő, nagyjából 25 szigeten is megtalálhatóak a kecskék, ahol megzavarják a madarak fészeklelőhelyeit, és súlyos talajpusztulást okoznak a tengerparton.

- mondta Plibersek.

A kormány védelmi intézkedései közt szerepel az újfajta csalétekek, drónok és hőkamerák használata is, amelyek révén 128 veszélyeztetett fajt, köztük a kengurukat és 11 különféle akácfajt kívánnak megóvni.