Medúza alakját rejtették erre a római mozaikpadlóra

Medúza, Medusa
A teljes mozaik mintegy 30 négyzetméter nagyságú
Vágólapra másolva!
A spanyolországi Méridában található La Huerta de Otero régészeti zónában ásatásokat végző régészek egy római kori mozaikot tártak fel, amely a mitológiai ijesztő nőalakot, Medúzát ábrázolja, akinek haja helyén kígyók, viperák vannak, teste pedig pikkelyes. Ahogy arra a szakemberek emlékeztettek, a La Huerta de Otero régészeti zóna Mérida nyugati részén található, amely a római Augusta Emerita város része volt.
Vágólapra másolva!

Augusta Emerita települést Krisztus előtt 25-ben alapította Augustus római császár a kantábriai háborúk veterán légióiból származó emeriti katonák áttelepítésére.

A város Hispánia egyik legnagyobb római központjává és Lusitania tartomány fővárosává nőtte ki magát, amely több mint 20 ezer négyzetkilométeres területet foglalt magában.

A La Huerta de Otero régészeti zónában a közelmúltban végzett ásatások során egy nagy mozaikot tártak fel az egyik római domus főtermében, amely a görög mitológiában szereplő három szörnyeteg, a Gorgó egyikét, Medúzát ábrázolja.

– mutattak rá a kutatók a HeritageDaily online tudományos portálnak.

A teljes mozaik mintegy 30 négyzetméter nagyságú Forrás: Merida City Hall

A Medúza-kép egy nyolcszögletű medalion közepén helyezkedik el, amelyet mind a négy sarkában a négy évszakot megtestesítő pávák vesznek körül.

A teljes mozaik mintegy 30 négyzetméter nagyságú, és geometriai mintákat, valamint virág- és állatmotívumokat, például madarakat és halakat ábrázoló képeket is tartalmaz.

Félix Palma, a Monumentális Városi Konzorcium igazgatója megjegyezte, hogy a helyszín

kivételes jelentőséggel bír a maradványok megőrzésének szintje és mindenekelőtt a díszítő apparátus miatt, amely a jól megőrzött házat díszíti: nemcsak a mozaik, hanem a festmények és a szobrászati motívumok miatt is."

Az ásatások a várost védő római kori fal egy negyven méteres szakaszát, valamint a belterületen párhuzamosan futó út maradványait is feltárták.