Ez a madár a világ egyik legerősebb idegmérgével van felvértezve

Pachycephala schlegelii
A Pachycephala schlegelii tollai idegmérget rejtenek
Vágólapra másolva!
Két új, mérgekkel felvértezett madárfajt fedeztek fel egy új-guineai esőerdőben végzett expedíció során. A tudósok legutóbbi, a térségben tett kirándulásuk során fedezték fel a fajokat, ahol mintákat is gyűjtöttek azoktól a madaraktól, amelyek tollazatában annyi idegméreg van, hogy az ember szeme épp úgy könnybe lábad, mintha hagymát vágna.
Vágólapra másolva!

A mérgező madarak listájához legutóbb csatlakozott fajok közé tartozik a légyvadászfélék családjába tartozó Pachycephala schlegelii és a rózsás csengőmadár, az Aleadryas rufinucha. Mint kiderült, a világ ezen a részén viszonylag gyakorinak számítanak, ám csak most fedezték fel, hogy neurotoxinokkal rendelkeznek. A Molecular Ecology folyóiratban publikált tanulmány megjegyzi, hogy több mint két évtizede nem fedeztek fel új mérgező madarat.

A madarak Batrachotoxinnal vannak felfegyverezve, ami a görög béka (Batrachos) szóból származik és ami a tudomány által ismert, egyik legerősebb idegméregként a mérgező nyílméreg békákról kapta a nevét (amelyekben először felfedezték).

A kutatók úgy gondolják, hogy a madarak az étrendjükön keresztül jutnak hozzá a méreganyaghoz, amikor mérgező táplálékot fogyasztanak, majd azt egy olyan új méreggé alakítják, amely beépül a szöveteikbe.

A Pachycephala schlegelii tollai idegmérget rejtenek Forrás: eBird/Bradley Hacker

Ahogy arra a tudósok rámutattak, a Batrachotoxin magas koncentrációja végzetes lehet az emberre nézve, mivel heves görcsöket és végül halált vált ki azáltal, hogy a vázizomzat nátriumcsatornáit nyitott állásba zárja.

A nyílméreg békák bőrén elegendő mennyiség van ahhoz, hogy ezeket a súlyos tüneteket tapasztaljuk, de a madarak tollazatában csak kisebb dózisok fordulnak elő. Ez azonban még mindig elegendő ahhoz, hogy egyfajta védekező mechanizmusként működjön, bár hogy pontosan mire használják, azt nem tudni biztosan.

A helyiek elmondása szerint a madarak húsának elfogyasztása úgy éget, mint a chili.

– mesélte Kasun Bodawatta, a Koppenhágai Egyetem kutatója egy nyilatkozatban, amit az IFL Science online tudományos portál idéz. – Valójában csak ott ültem, és épp tollmintát vettem a bolygó egyik legmérgezőbb madarától.

Bodawatta megjegyezte azt is, hogy a mintavétel során a szemében és az orrában érzett valamit. Úgy fogalmazott, kicsit olyan volt, mintha „hagymát vágna, csak éppen idegméreggel keverve".