Fényszennyezés: Szabad szemmel látható az óriási csökkenés a csillagokban

fényszennyezés
A fényszennyezés hatással van az alvási mintázatainkra.
Vágólapra másolva!
Az ok a mesterséges világítás, ami beragyogja az eget, melynek ragyogása évente növekszik 2011 óta. Dr. Christopher Kyba, a potsdami Német Földtudományi Kutatóközpont tudósa és kollégái a Science magazinban publikálták felfedezésüket.        
Vágólapra másolva!

Dr. Christopher Kyba azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy: " A csillagok láthatósága eltűnőben van."

Ez 12 évnyi amatőr csillagász és polgári tudós konklúziója, akik éjszakánként a csillagokat számlálták.

A csillagok láthatóságában történt változások, amiket az emberek jelentettek – a Globe at Night (Éjszakai Földgümb) nevű online projektnek jelentették számolásaikat - egyenlő majdnem 10% éves növekedéssel a mesterséges fények égi ragyogásában.

Ez azt jelenti, mondják a tudósok, hogy egy gyermek, aki egy olyan helyen született, ahol 250 csillag volt látható, valószínűleg kevesebb, mint 100 csillagot fog látni ugyanazon a helyen 18 évvel később.

Fénylő szennyezés

Fabio Falchi és Salvador Bará kutatók rámutattak, hogy az embereket általában megragadja Nemzetközi Űrállomásnak a Földről készült képein és videóin látható városi fények "szépsége", mintha azok egy karácsonyfa fényei lennének.

Ragyogó nagyvárosok éjszaka - a Nemzetközi Űrállomás felvétele - szépnek néz ki, de valójában szennyezést és energia pazarlást mutat. Forrás: https://www.bbc.com/news/science-environment-64321824

"Nem fogják fel, hogy ezek a szennyezés képei. Mintha csodálnák a szivárvány színeinek szépségét, amit a benzin a vízben létrehoz és nem ismernék fel, hogy ez vegyi szennyezés."

Kyba remélte, hogy a fényszennyezésben javulás lesz az utóbbi években, mert az utóbbi időben sok városi központ kicserélte a világítást energia hatékonyabbra. A városok és nagy városok, különösen a fejlett országokban, a régebbi utcai lámpákat kicserélik modern LED-ekre, amik gondosabban lefele irányulnak, ahol a fény hasznos. Azt remélték, hogy ha a fényt jobban irányítják, a helyzet javulni fog. De annyi féle világítás van – utcai lámpák, dekoratív lámpák, hirdetések. Mindezt összevetve - és lehet, hogy több világítással összességében - az ég mesterséges fénnyel való világítását fokozzuk.

Az Európai Űrügynökség egy E 2022-es tanulmánya szerint a viszonylag alacsony költségű LED világítás is hozzájárul a problémához.

A fényszennyezés hatással van az alvási mintázatainkra. Forrás: https://www.bbc.com/news/science-environment-64321824

Az ügynökség ezt úgy írta leg, mint "fény paradoxon": Míg a LED világítás forradalma az energia fogyasztás csökkentését és a humán éjszakai látást ígérte, összességében a fényszennyezés növekedett. Paradox módon minél olcsóbb és jobb a világítás, annál nagyobb a társadalom fényfüggősége."


A fényszennyezés nem csak a csillagokra való rálátásunkat csökkenti. Bizonyított, hogy az emberi egészségügyre is hatással van és szétrombolja az alvási mintázatokat. Hatással van néhány éjszakai állatra is.

Kyba azt mondja, hogy ha az ember gondosabban világít, képes csökkenteni a mesterséges fények okozta égi ragyogást, míközben mégis világít a talajra.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy az Egyesült Királyság legfényesebb részei fényesebbé válnak az idők folyamán. Forrás: https://www.bbc.com/news/science-environment-64321824

És a fényszennyezés energiapazarlás. A fényenergiát folyamatosan az atmoszférába juttatjuk.

(Forrás: BBC Science)