Felbocsátották a világ első kereskedelmi Hold-szondáját

SpaceX Launches Hakuto-R Lunar Lander Mission Cape Canaveral,Florida,Hakuto-R,iSpace,Japan,lander,launch,lunar Square
CAPE CANAVERAL, FLORIDA, UNITED STATES - DECEMBER 11: A SpaceX Falcon 9 rocket launches the HAKUTO-R Mission 1 from pad 40 at Cape Canaveral Space Force Station on December 11, 2022 in Cape Canaveral, Florida. The rocket payload consists of a lunar lander built by Japanese company iSpace and two robotic lunar rovers built by the United Arab Emirates and the Japanese space agency. The rocket launch will also carry NASA’s Lunar Flashlight, a small satellite the space agency will use to map water ice on the Lunar South Pole. Paul Hennessy / Anadolu Agency (Photo by Paul Hennessy / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Felbocsátották vasárnap a SpaceX amerikai űripari cég Falcon-9 rakétáját a floridai Cape Canaveralból a japán Ispace vállalat Hakuto-R kereskedelmi holdraszálló űrszondájával, amely a tervek szerint körülbelül öt hónap múlva ér a Holdra.
Vágólapra másolva!

2023 a kínai naptár szerint a nyúl éve lesz, a Hakuto név pedig a japán mitológia fehér nyulára utal, amely a legenda szerint a Holdon él.

Az űrszonda várhatóan április végén landol, mégpedig a Hold északi féltekéjén, a Hidegség tengerén (Mare Frigoris) lévő Atlasz-kráternél.

Siker esetén a Hakuto lesz az első magán űrszonda, amely a Hold felszínére ér.

A misszió célja többek között, hogy eljuttassa a Holdra az Egyesült Arab Emírségek űrkutatási hivatala által kifejlesztett holdjárót és a Japán Űrkutatási Hivatal (JAXA) kisméretű robotját.

Felbocsátották vasárnap a SpaceX amerikai űripari cég Falcon-9 rakétáját a floridai Cape Canaveralból a japán Ispace vállalat Hakuto-R kereskedelmi holdraszálló űrszondájával. Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Paul Hennessy

A jármű a holdfelszínt tanulmányozza majd, valamint saját mozgásképességét és a különböző földi anyagok holdi részecskékkel való kölcsönhatását. A tíz kilogrammos rovert két nagyfelbontású kamerával, mikroszkopikus kamerával, hőkamerával, szondával és egyéb eszközökkel szerelték fel.

A tervek szerint a rakéta a NASA víznyomok után kutató egyik műholdját is Hold körüli pályára állítja egyúttal.

A misszió mérföldkőnek számít az Egyesült Államok és Japán űrkutatási együttműködésében, miközben az ukrajnai háború miatt holtpontra jutott az amerikai-orosz együttműködés ezen a téren.

Az Ispace bejelentette, hogy 2024-ben és 2025-ben is tervez holdraszállást.

A vasárnapi indítást eredetileg két héttel korábbra tervezték, de végül a SpaceX további rakétaellenőrzésekre hivatkozva elhalasztotta.