Mészárlásról tanúskodnak az Új-Mexikóban felfedezett mamutcsontok

mamut
Illusztráció
Vágólapra másolva!
Mamutmészárlásból származó csontok árulkodnak arról, hogyan formálták az emberek az állatok hosszú csontjainak egyes darabjait pengékké, miközben a zsírjukat megsütötték. Ezt a lelőhelyetgy egy kulcsfontosságú részlet azonban megkülönbözteti a korszak többi részétől: Új-Mexikóban van, tehát egy olyan területen, ahol a legtöbb régészeti bizonyíték több tízezer évvel későbbre tette eddig az első emberi tevékenységet.
Vágólapra másolva!

Több mint harmincezer éves lelőhely

Az austini Texasi Egyetem tudósai által vezetett közelmúltbeli tanulmány azt sugallja, hogy a helyszín a legmeggyőzőbb bizonyítékok egyikét kínálja arra vonatkozóan, hogy az emberek sokkal korábban telepedtek le Észak-Amerikában.

A kutatók számos olyan bizonyítékot tártak fel, amelyet ritkán rejtőznek egyetlen helyen. Ide tartoznak a tompa erővel tört kövületek, kopott élű csontpehely kések és a tűzrakók jelei.

A mamutcsontokból kinyert kollagén szén-dioxid kormeghatározásának köszönhetően a szakemberek azt is kiderítették, hogy a lelőhely 36 250 és 38 900 éve keletkezett, így az egyik legrégebbi ismert terület, amelyet az ősi emberek hagytak hátra Észak-Amerikában.

Mamutcsontok a lelőhelyen Forrás: Timothy Rowe / The University of Texas at Austin

– mondta a vezető szerző, Timothy Rowe, paleontológus és az UT Jackson School of Geosciences professzora a HeritageDaily online tudományos portálnak.

Rowe általában nem kutat mamutokat vagy embereket, ám a csontok ezúttal szó szerint a hátsó udvarában jelentek meg. Rowe új-mexikói birtokán az egyik szomszédja pillantotta meg 2013-ban egy domb lejtőjéről az agyarat. Amikor a szakember nyomozni indult, egy betört mamutkoponyát és más csontokat talált, amelyek szándékosan törtek össze. Úgy tűnt, talán egy mészárszékről van szó.

Szúrt sebeket azonosítottak

A korai emberek megjelenésének feltételezett helyszíneit azonban bizonytalanság övezi. Nehéz ugyanis meghatározni, hogy mit alakított a természet és mit az emberi kéz.

Ez a bizonytalanság vezetett vitához az antropológiai közösségben arról, hogy mikor érkezhettek meg először az emberek Észak-Amerikába.

Bár a mamutlelőhelyen nincsenek egyértelmű, kapcsolódó kőeszközök, Rowe és szerzőtársai egy sor bizonyítékot fedeztek fel azáltal, hogy laboratóriumi tudományos elemzések során mintákat vettek a helyszínről. A Texasi Egyetem nagyfelbontású röntgen-számítógépes tomográfiai berendezése által készített CT-vizsgálatok például olyan mikroszkopikus töréshálózatokkal rendelkező „csontpelyheket" tártak fel, amelyeken szúrt sebeket azonosítottak.

Mamut illusztráció Forrás: AFP/Handout

Ezek a zsír eltávolításában segíthettek. A tudósok a helyet „mészárszéknek" nevezték, ahol a mintázatok meglehetősen jellegzetesek.

A csontokat körülvevő üledék kémiai elemzése ráadásul azt mutatta, hogy a tűzrészecskék tartós és szabályozott égésből származnak, nem villámcsapásból vagy futótűzből. Az anyag porrá tört csontot és apró állatok – főleg halak, de madarak, rágcsálók és gyíkok – égett maradványait is tartalmazta.