Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Súlyos betegséget vetíthetnek előre a rémálmok

Vágólapra másolva!
Mentális és neurológiai problémák jelezhetnek előre bizonyos autoimmun betegségeket. A rémálmok és hallucinációk megnövekedett száma például a lupusz kialakulását vetítheti előre, derítette ki egy új tanulmány.
Vágólapra másolva!

"Sokszor beszéltem a lupuszos betegeimmel a rémálmaikról, és úgy gondoltam, összefüggés lehet az álmok gyakorisága és a betegség aktivitása között. Ez a kutatás bizonyítékot szolgáltat erre, és határozottan arra biztatunk több orvost, hogy kérdezzenek rá a rémálmokra és más, korábban szokatlannak hitt, de a szisztémás autoimmun betegségeknél valójában gyakori neuropszichiátriai tünetekre. Utóbbiak segíthetnek a betegség fellángolásának korai felismerésében.” - idézi a Medical Daily David D'Cruz professzort a Kings College London munkatársát, a The Lancet című orvosi folyóiratban megjelent legújabb tanulmány egyik vezető szerzőjét.

Lupus anticoagulants
Az egyre gyakoribb rémálmok előre vetíthetik a lupusz kialakulását.
Fotó: Science Photo Library via AFP

A lupusz egy gyakori autoimmun zavar, vagyis egy olyan állapot, melynek során az immunrendszer megtámadja saját szöveteit és szerveit. A lupusz okozta gyulladás számos különböző szervet érinthet – beleértve az ízületeket, a bőrt, a vesét, a vérsejteket, az agyat, a szívet és a tüdőt.

A kutatók egy felmérés keretében 676 pácienst és 400 kezelőorvost kérdeztek ki. Emellett részletesebb interjúkat készítettek 69 szisztémás autoimmun betegségben – köztük lupuszban - szenvedő pácienssel és 50 orvossal. A tanulmány 29 neurológiai és mentális tünet, köztük a depresszió, a hallucinációk és az egyensúlyvesztés időbeli előfordulását vizsgálta. A kutatók a hallucinációkkal kapcsolatban a "nappali álmok" kifejezést használták, mivel ez kevésbé ijesztő és megbélyegző kifejezés. A résztvevőket arra is megkérték, hogy sorolják fel, milyen sorrendben jelentkeztek a tüneteik, amikor a betegségük fellángolt.

Élénk rémálmok jelezhetik előre a lupusz kialakulását

A résztvevők mintegy 60%-a számolt be megzavart álomalvásról, és egyharmaduk megjegyezte, hogy ezek a problémák több mint egy évvel a lupusz megjelenése előtt kezdődtek. A betegek valamivel kevesebb mint 25%-a számolt be hallucinációkról, de 85%-uk azt mondta, hogy a tünet csak a betegség kezdetekor vagy később jelentkezett.

Ötből három lupuszos beteg és minden harmadik reumatológiai problémával küzdő páciens számolt be zavart alvásról és nyomasztó rémálmokról.

Ezek gyakran élénkek voltak és olyan témákat érintettek, mint a csapdába esés, támadás, zuhanás vagy összezúzódás.

A kutatók szerint e tünetek felismerése fontos, mivel sok betegnél előfordulhatnak, és tévesen pszichiátriai kórképek jeleinek tekinthetik őket, pedig valójában autoimmun betegség kialakulását jelezhetik előre.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről