Az orrduglás kezlésével megszűnhet a horkolás

horkolás
A horkolás nem pusztán zavaró, de komoly betegség, az alvási apnoe tünete is lehet, mely az egészséget is veszélyeztetheti. Kivizsgálásra és kezelésre szükség van, mert az alvás közbeni légzéskimaradások okozta oxigényhiány miatt az érintetteknél nappali krónikus fáradtság, levertség, koncentrációhiány is jelentkezhet, emellett megnő a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri elváltozások rizikója.
Vágólapra másolva!
A horkolás hátterében állhatnak összetettebb, akár több szakorvos bevonását igénylő elváltozások. Sok esetben viszont már az orrdugulás kezelésével is megszűnhetnek a panaszok. A témával kapcsolatban dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológust, a Fül-orr gége Központ orvosát kérdeztük.
Vágólapra másolva!


Bedugult orrtól a horkolásig

Ha az orr valamilyen okból eldugul, akkor szájon át vesszük a levegőt. A horkoló hangot a felső légutak lágy szöveteinek (torok oldalsó és hátsó falai, nyelvgyök, nyelvcsap, mandulák, lágy szájpad vibrációja hozza létre. Mivel alvás közben az izmok és a kötőszövetek ellazulnak, a ki-be áramló levegő mozgásba hozza a lágy szöveteket.

Allergia miatt dugulhat el az orr éjszaka?

Akinél valamilyen probléma, elváltozás áll fenn, a fekvő testhelyzet miatt az orrdugulás éjszaka fokozódik. A helyzet tovább romlik, ha az orrdugulást allergia váltja ki, különösen háziporatka allergia esetén. A poratka ugyanis az ágyneműben, matracban fordul elő nagyobb mennyiségben, így az éjszakai orrdugulás kapcsán erre a lehetőségre is gondolni kell. A pollenallergia is okozhat ilyen tüneteket, ha esténként nem mosunk hajat, akkor a napközben rátapadt polleneket nagy mennyiségben és közelről lélegezzük be.

Milyen betegségek okozhatnak még tartós orrdugulást?

Az éjszakai orrdugulás hátterében állhat még krónikus arcüreggyulladás, melynek oka lehet például a kezeletlen allergia is. Orrpolip, orrkagyló megnagyobbodás vagy orrsövényferdülés is kiválthatja, de orrspray-függőség miatt is kialakulhat elhúzódó orrdugulás. Nem csak fül-orr-gégészeti betegségek okozhatnak orrdugulást. Gyakran reflux betegség tüneteként jelentkezik, előfordulhat hormonális hatásra terhesség alatt, de bizonyos gyógyszerek szedésének mellékhatásaként is kialakulhat.

A horkolás nem pusztán zavaró, de komoly betegség, az alvási apnoe tünete is lehet, mely az egészséget is veszélyeztetheti. Kivizsgálásra és kezelésre szükség van, mert az alvás közbeni légzéskimaradások okozta oxigényhiány miatt az érintetteknél nappali krónikus fáradtság, levertség, koncentrációhiány is jelentkezhet, emellett megnő a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri elváltozások rizikója. Forrás: https://www.kardiokozpont.hu/hireink/szivpanaszai-osszefugghetnek-a-horkolassal-es-az-alvaszavarral

Ezért veszélyes halogatni a kivizsgálást

Dr. Augusztinovicz Monika elmondta, hogy ilyen esetekben az orrdugulás, vagy az azt kiváltó ok kezelésével megszüntethető a horkolás. A kivizsgálást nem szabad sokáig halogatni, mert a gátolt orrlégzés miatt horkolás közben hosszabb-rövidebb ideig tartó belégzési szünetek jelentkezhetnek. Ilyenkor az alvó személy egy rövid légzéskimaradás után (ez akár 1 perces is lehet) hirtelen levegő után kezd kapkodni.

Ez komoly alvási zavarokhoz, például alvási apnoéhoz vezethet, amikor az oxigénszint jelentősen lecsökkenhet a vérben. Ez nemcsak nappali fáradékonyságot, a koncentráció csökkenését és gyakoribb fejfájást okoz, de megnöveli a magas vérnyomás, a stroke és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát is. Ez elkerülhető, ha horkolás esetén nem halogatjuk a kivizsgálást, hanem időben orvoshoz fordulunk.

((Forrás: Fül - Orr - Gége Központ: https://www.fulorrgegekozpont.hu))