A varjak láthatóan ismerik a szerszám értékének fogalmát

új-kaledón varjú
Az új-kaledón varjak eszközöket használnak
Vágólapra másolva!
Sokan lenyűgözve tartunk a kezünkben egy vadonatúj telefont, ügyelve arra, hogy ne karcolódjon meg vagy ne ejtsük le. Ám előfordulhat, hogy egy régi eszköz képernyőjén nem zavar minket egy repedés és hajlamosak vagyunk hanyagul kezelni. A tudósok most az intelligenciájukról híres új-kaledón varjakat (Corvus moneduloides) használták úgynevezett modellfajként, hogy segítsenek megfejteni az eszközhasználat és a kapcsolódó viselkedések, például a tervezés fejlődését.
Vágólapra másolva!

Ezek az okos varjak a kutatások szerint nemcsak eszközként használhatják a talált tárgyakat, hanem több részből is alakíthatják vagy akár meg is építhetik azokat. Mindez a viselkedés korábban csak a főemlősöknél volt megfigyelhető.

– mondta Barbara Klump, a Max Planck Intézet viselkedésökológusa a ScienceAlert online tudományos portálnak.

Az új-kaledón varjak eszközöket használnak Forrás: James St Clair

Hozzátette: ám a varjaknak evés közben le kell tenniük a szerszámaikat, így azok a földre eshetnek, vagy akár el is lophatják őket.

A kutatók huszonhét vadon fogott varjút használtak kísérleteik során, így eredményeiket nem torzította egy esetleges, korábbi képzés.

Az eLife tudományos szaklapban publikált tanulmány szerint a madaraknak választási lehetőséget kínáltak két eszköztípus között, és a csapat végül megerősítette, hogy az állatok határozottan előszeretettel használnak horgos botszerszámokat.

– magyarázta Christian Rutz, a St. Andrews Egyetem viselkedési ökológusa. – A táplálékkeresési feladattól függően a varjak ezekkel az eszközökkel akár tízszer gyorsabban tudják kiemelni a zsákmányt, mint a „szabványos", nem horgos szerszámokkal.

A madarak közül tizenhetet két-két kísérlet során figyeltek meg, külön napokon. Mindkettőben különböző méretű, hússal vagy pókokkal csalizott lyukakat tartalmazó rönköket használták, ám

az egyik esetben a varjak hozzájutottak a horgos szerszámokhoz hasonló ágakhoz, míg a másik kísérlet során csak egyenes botokkal „dolgozhattak"

A varjak a kísérlet során a horgos botokat részesítették előnyben Forrás: James St Clair

A szakemberek megfigyelték, hogy a madarak szignifikánsan nagyobb valószínűséggel mutattak úgynevezett „őrzési magatartást" a horgos botszerszámok esetén, amiket láb alatt vagy lyukban tároltak.

– magyarázta James St Clair, a St. Andrews Egyetem etológusa. – Izgalmas volt látni, hogy a varjak kicsit óvatosabbak azokkal az eszközökkel, amelyek cseréje hatékonyabb és költségesebb.

Hozzátette: ez arra utal, hogy a varjaknak van némi elképzelésük a különböző szerszámtípusok relatív „értékéről".

Mivel korábbi kutatások már igazolták, hogy a varjúfélék, köztük a hollók és az új-kaledón varjak is képesek előre tervezni, ezért a kutatók szerint ésszerűnek tűnik, hogy értéket is rendelhetnek az általuk használt objektumokhoz.