Az eddigi legértékesebb Einstein-kézirat került elő

Einstein
Az értékes dokumentumban Einstein híres általános relativitáselméletének alapjait fektették le
Vágólapra másolva!
Egy ritka, 54 oldalas kézirat került elő, amelyet Albert Einstein és barátja, Michele Besso mérnök írt közösen. Az értékes dokumentumban a páros Einstein híres általános relativitáselméletének alapjait fektette le. A kéziratot a Christie's párizsi aukciósház bocsátotta árverésre.
Vágólapra másolva!

Az árverésnek otthont adó Christie's szerint a dokumentum várhatóan 2,4 és 3,5 millió dollár (mintegy 800 millió és 1,1 milliárd forint) közötti áron kel majd el, és ezzel potenciálisan a valaha eladott legdrágább Einstein-írásnak számít majd.

– tették hozzá közleményükben az aukciósház képviselői, amit a LiveScience online tudományos portál idéz.

A dokumentum részben a tárgya miatt különleges. Valamikor 1913 júniusa és a 1914-es évek korai időszaka között írták. A kézirat Albert Einstein Nobel-díjas elméleti fizikus és közeli barátja, Michele Besso mérnök kísérlete arra, hogy ötletek és elméletek segítségével elmagyarázzanak egy kozmikus rejtélyt (pontosabban, hogy a Merkúr orbitális pályája egy hajszálnyi letért attól a szélességtől, amit Isaac Newton mozgástörvényei megjósoltak), amely végül Einstein relativitáselméletének alapja lett.

Az értékes dokumentumban Einstein híres általános relativitáselméletének alapjait fektették le Forrás: Christie's

A Christie's szerint a kézirat 26 oldalát Einstein kézírása jegyzi, míg 24 oldalt Besso; és három oldalt ketten, közösen írtak.

A gyakori széljegyzetek azt mutatják, hogy mindkettő tudós kommentálta a másik munkáját, ám egy figyelemre méltó esetben Einstein a saját munkáját is kiegészíti. A Christie's szerint Einstein az egyik oldal margójára izgatottan írhatta azt, hogy „stimmt!", ami magyarul annyit jelent, hogy „működik!".

A páros ebben a kéziratban végül nem tudta megmagyarázni a Merkúr pályájának eltérését, ám az általuk kidolgozott egyenletek közvetlenül Einstein általános relativitáselméletének egyenletéhez vezettek,

amelyet a mai napig használnak a térbeli objektumok közötti kapcsolatok leírására.

– mondta a Christie's; az aukciósház szerint Einstein ritkán őrizte meg saját írásainak és levelezéseinek piszkozatait; Besso ezzel szemben megőrizte az Einsteinnel készített munkájának nagy részét az utókor számára.

Bessónak köszönhetően ez a kézirat az egyike annak a két fennmaradt vázlatnak, amelyek az általános relativitáselmélet alapjait mutatják be.

Einstein írásai gyakran több százmillió forintnak megfelelő dollárért kelnek el az aukciókon.

2021 májusában Einstein egy rivális fizikusnak írt, a híres E=mc2 egyenletét tartalmazó levele 1,2 millió dollárért (közel 400 millió forintért) kelt el egy aukción.