Ezért viselnek „sminket” és kennek váladékot a tollaikra a flamingók

flamingó
Életre szólnak a kapcsolataik
Vágólapra másolva!
Míg néhány madár inkább igyekszik elkerülni a nemkívánatos figyelmet és álcázza magát, mások élénk tollazatban tündökölnek, amelyek vonzzák a tekintetet. Különösen, ha a párzási időszakról van szó. Ez utóbbi igaz a flamingókra, a híres rózsaszín madarakra, amelyek hangosan és büszkén állnak a figyelem középpontjában. Idővel azonban a nap tompíthatja a tollazatuk színének árnyalatát. Az új kutatások azt találták, hogy a flamingók ezért alkalmazkodtak egyfajta „smink" viselésével, hogy ellensúlyozzák ezt a fakulást: a farhoz közeli mirigyekből származó váladékot a nyaktollakra kenik.
Vágólapra másolva!

Az Ecology and Evolution tudományos folyóiratban megjelent kutatás a dél-franciaországi Camargue-ból származó rózsás flamingók (Phoenicopterus roseus) csoportját vizsgálta . Azt szerették volna kideríteni, hogy farhoz közeli mirigyekből származó váladékot a flamingó valóban egyfajta „sminkként" viseli-e.

A szakemberek azt is megvizsgálják, hogy mi történt azokkal a tollakkal, amelyek „nem részesültek kozmetikai kezelésben".

A vizsgálatba bevont madarak valamennyien egy meghatározó vonásban osztoztak: elpusztultak, miután 2012 februárjában beköszöntött a fagy. A kutatók tehát összegyűjthették a tollaikat, hogy azokat különféle körülmények között teszteljék. Arra voltak kíváncsiak, hogyan változtatták meg a megjelenésüket.

Rózsás flamingó (Phoenicopterus roseus). Forrás:https://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-phorub

A flamingók rózsaszínes-vöröses színe a karotinoidokból ered, ami egy természetes pigment, és amely a madár szervezetében nagy mennyiségben található a főként garnélarákból és algákból álló étrendjének köszönhetően.

Úgy tűnik, a karotinoidok feleslege hasznosításának a legjobb módja számukra, hogy kiválasztanak egy váladékot (amit a tudósok csak „festéknek" neveznek) a farnál található mirigyből. A „festéket" a flamingó csőrére és arcára gyűjti, majd a madár el tudja oszlatni a tollakon, hogy az esztétikus legyen. A szín ugyanis rendkívül sokat számít a flamingók párzási időszakában, hiszen

a legszínesebb tollú madarak korábban és sikeresebben párosodnak a halovány társaikhoz képest.

A szakemberek öt-tíz tollat vizsgáltak: eltávolították a „festéket" kiválasztó mirigyeiket, és megfigyelték, hogy a nap valóban kifejti-e ezt a bizonyos fehérítő hatást. Néhány tollat a napfényen, míg másokat a sötétben tartották, hogy felmérték, hogyan változott a színük negyven nap alatt.

Arra jutottak, hogy azok a tollak tartják a legjobban a színüket, amelyeknek a külsején vagy a belsejében a legmagasabb volt a mérhető karotinoid koncentráció.

Ez tanulmány szerint arra utalhat, hogy a tollaikat jobb állapotban tartó madarak nagyobb valószínűséggel őrzik meg élénk színüket, ami segíti őket a párzási időszakban.

A színes tollazat segít a párválasztásban Forrás: Wikimedia Commons/Valdiney Pimenta

– mutattak rá a tanulmány szerzői az IFLScience online tudományos portálnak. – Továbbá azt is megerősítik, hogy ezek a madarak egyfajta „kozmetikai színezést" használnak a tollazatuk színének felerősítésére.

A kutatás eredménye emellett összhangban van azzal a megállapítással, hogy a színesebb egyedek gyakrabban kennek „kozmetikumokat" a tollaikra, mint a kevésbé színesek. Ez pedig arra utalhat, hogy a színes egyedeknek rendszeresen „sminkelniük" kell a siker érdekében.