Szarvasmarháknak adott gyógyszerek miatt pusztulnak az ázsiai keselyűk

keselyű
Vágólapra másolva!
Két évtizeddel azután, hogy egy most betiltott gyógyszer majdnem kiirtotta a keselyűket számos ázsiai országban, a környezetvédők  egy másik fenyegetést azonosítottak ezekre az ökológiai életbevágó dögevőkre nézve. Két friss kutatás szerint a keselyűk elpusztulnak, ha olyan szarvasmarha tetemből lakmároznak, aminek nimesulidet - egy gyulladásellenes gyógyszert - adtak még az állat  étében, és ami egyre népszerűbb az állatorvosi kezelésben, Ázsiában.
Vágólapra másolva!

Tömeges pusztulás tizedelte az indiai keselyűállományt

A környezetvédők azt remélik, az új bizonyítékok segítenek meggyőzni a kormányokat arról, hogy tiltsák be a nimesulide használatát szarvasmarhákon. Egy múlt havi jelentés szerint, egy másik szarvasmarhákon használt gyógyszer, a tolematic sav az előbbivel szemben biztonságos a keselyűkre.

A korai 1990-es években több tízmillió keselyű élt csak Indiában. A nagy dögevők gyorsan elfogyasztották a sok szabadban elpusztult szarvasmarha és más állat tetemét, megelőzve ezzel a betegségek terjedését.

Aztán a keselyűk populációja hirtelen összeomlott, különösen a bengál keselyű (Gyps bengalensis) állománya.

Ezek a madarak veseelégtelenségtől szenvedtek, miután elfogyasztották a diclofenacot, amit gyakran használnak szarvasmarháknál, hogy kezeljék a fájdalmat, lázt, illetve gyulladást.

A keselyűk pusztulása súlyos egészségügyi kockázatokat okoz

India 2006-ban betiltotta a diclofenac állatorvosi használatát, és ezt a példát a szomszédos országok is követték. A keselyűk egyedszáma stabilizálódott, de a kár ekkorra már megtörtént: Egyes régiókban 99 %-kal csökkent a helyi populációk egyedszáma.. A keselyűk hiányában felhalmozódott szarvasmarha tetetmek egy virágzó vad kutya populációt eredményeztek, tovább növelve a veszettség elleni vakcinálásának szükségességét.

Forrás: American Association for the Advancement of Science

Még legális, hogy a gyógyszertárak diclofenacot adjanak el emberi használatra,

de az alaposabb vizsgálatok feltárták, hogy sok helyen ennek ellenére a gyógyszert szarvasmarhák kezelésérre használják. Az egyik ok, hogy a nimesulide gyorsan hat. A diclofenacot úgy hívják „egy csésze tea" gyógyszer, mert a beteg szarvasmarhák állapota olyan rövid idő alatt feljavul mint amennyi idő alatt - képletesen - az állatorovos megiszik egy csésze teát.

Átfogóan szeretnék rendezni a keselyűk védelmét

Azonban még más, legálisan eladott gyógyszerek is okoznak problémákat. Az aclofenac például diclofenacra bomlik a szarvasmarhákban. A ketoprofen szintén toxikus a keselyűkre, ezért Bangladesben februárban teljesen betiltották ennek használatát, hogy megvédjék a keselyűket.

A széleskörben elérhető és gyorsanható nimesulide időközben egyre népszerűbbé vált. A kutatók először 2006-ban kezdtek el aggódni, miután számos elpusztult keselyű szövetében felfedezték a nimesulidot.

Egy felnőtt bengál keselyű (Gyps bengalensis) szarvasmarha tetemet eszik Indiában. Forrás: American Association for the Advancement of Science

Júniusban az ökotoxikológus Subramanian Muralidharan vezetésével a kutatók közölték az Environmental Science and Pollution Research magazinban, hogy négy bengál keselyűt találtak India Gujarat államában, amelyek szövetében nimesulide volt, de más gyógyszer, vagy peszticid nem. A madaraknak veseelégtelensége és köszvénye/vérrög is volt.

A SAVE tagjai igyekeznek elérni, hogy az állami ügynökségek megfelelő gyógyszerekkel lássák el a falvakat , hogy ezzel ösztökéljék őket a biztonságosabb gyógyszereket vásárlására, amelyek körülbelül ugyanannyiba kerülnek. A dél-ázsiai országok megállapodtak, hogy az Egyezmény a vándorló, vadon élő állatfajok védelméről (Convention on the Conservation of Migratory Species of Wild Animals)elnevezésű egyezmény keretei között külön akciótervet indítanak a probléma felszámolására.

(Forrás: American Association for the Advancement of Science)