Vágólapra másolva!
A következő évtized forradalmi felfedezéseit megalapozó stratégiai fejlesztési tervet fogadott el a részecskefizikai kutatások európai szervezete, a CERN.
Vágólapra másolva!

A legmodernebb technológiai megoldásokat és a legújabb tudományos eredményeket alkalmazó nagyenergiás fizikai kutatások genfi székhelyű világlaboratóriuma mérföldkőhöz érkezett: a 23 tagállam, köztük Magyarország képviselőiből álló CERN Council pénteken elfogadta az intézet és a tudományterület további működését meghatározó Európai Stratégiai Terv megújított változatát (European Strategy Plan for Particle Physics Update).

A dokumentum kiemeli a gyorsítók, a detektorok és az adatfeldolgozó rendszerek technikai megoldásai további fejlesztésének fontosságát, mert csak így biztosítható, hogy a jelenleg használt Nagy Hadronütköztető (Large Hadron Collider, LHC) utódját 10-20 év múlva meg tudják építeni és a Higgs-bozonnál is nehezebb, újabb elemi részecskéket fedezhessenek fel. A gyorsító által elért részecskeenergiák ugrásszerű megnöveléséhez forradalmi újításokat kell létrehozni és bevezetni az évtizedben.

Ameddig ez megvalósul, a most felújított és 2021 elejétől újra működő LHC berendezéseivel vizsgálják tovább a természet elemi szerkezetét és építőköveit.

Jochen Schieck, a CERN Európai Stratégiai Csoportjának tagja, az osztrák tudományos akadémia nagyenergiájú fizikai kutatóintézetének vezetője egy pénteki rádióadásban elmondta, az általuk javasolt újonnan építendő gyorsító, a "Higgs-gyár" a Higgs-bozonoknak az eddigieknél pontosabb vizsgálatára lesz képes.

- magyarázta Schieck.

Forrás: Stvorecz Adrián

A stratégiai terv tartalmazza a legalább 2038-ig működő LHC utódjával kapcsolatos megfontolásokat: a proton-proton ütköztetésekhez legalább száz teraeletronvolt energiát kellene elérni, ami az LHC hétszerese.

Magyarországról csaknem száz kutató, mérnök és informatikus vesz részt folyamatosan a CERN-ben folyó tevékenységben.

(MTI/APA/Wigner)