A sokkoló igazság: ettől válik egyre több férfi terméketlenné

kutya
Vágólapra másolva!
Az otthonaink és ételeink tele vannak olyan kémiai anyagokkal, amik terméketlenné teszik a férfiakat. Ez a megfigyelés nem csupán emberekre korlátozódik – egy új kutatás megállapította, hogy a házi koszton tartott hím kutyáknál is csökkent a nemzőképesség.
Vágólapra másolva!

A nyugati társadalom rákfenéje: növekvő férfimeddőség

Egy nemrégiben közölt kutatás arról számolt be, hogy egyre kisebb az Európában és a világ más, nyugatias régióiban élő férfiak spermiumszáma:

1973 és 2011 között 52,4 százalékkal csökkent az egy milliliter spermára jutó spermiumszám.

Hagai Levine, a jeruzsálemi Héber Egyetem professzora és kutatótársai 7518 tanulmány spermiumszámra vonatkozó adatait vizsgálták meg. Ezek közül kizárták azokat, amelyek olyan férfiakat vizsgáltak, akik terméketlenek voltak, vagy krónikus betegségben szenvedtek. Végül a tudósok 185 kutatás összesen 43 ezer férfin elvégzett, 244 spermiumszámlálásra vonatkozó adatait elemezték.

A nyugati férfiak milliliterenkénti hímivarsejtszáma a statisztikai átlag szerint 1973 és 2011 között évente 1,4 százalékkal, a spermamintánkénti spermiumszám 1,6 százalékkal csökkent.

Ezek az adatok azok a férfiakra vonatkoznak, akiknél nem bizonyosodott be, hogy termékenyek. A már gyermeket nemző férfiaknál az éves visszaesés mind milliliterenként, mind mintánként 0,8 százalék volt.

Forrás: AFP

A csökkenő spermiumszám azonban csak a jéghegy csúcsa. Aggodalomra ad okot, hogy egyre gyakoribbak az olyan problémák, mint a heretumor, a rejtettheréjűség és más betegségek.

A kutyák vezették nyomra a kutatókat

A szakértőknek egyelőre nem sikerült megfejtenie, mi is áll pontosan a hímivarsejt-csökkenés hátterében, bár több lehetőség felmerült – többek között okozhatja a légszennyezés, a csecsemők által viselt túl meleg pelenka, a nadrágzsebben hordott mobiltelefon vagy az aszpirin is.

A friss tanulmány szerzőinek ugyanakkor feltűnt egy érdekes összefüggés –

nemcsak az embereknek, hanem a velük együtt élő kutyáknak is rosszabb minőségűvé vált a spermája az elmúlt évtizedek folyamán.

Forrás: Juliane Bräuer

Ellentétben a humán vizsgálatokkal, az ebeknél sikerült kideríteni, mi okozza a hímivarsejtek számának drasztikus visszaesését: két veszélyes kemikália, ami mind az otthonokban, mind a táplálékban fellelhető. Felmerült tehát a kérdés: lehet, hogy ugyanaz idézi elő a férfiak terméketlenségét, mint a kutyákét? Az eredmények alapján úgy tűnik, ez a helyzet.

– mondta Richard Lea, a Nottinghami Egyetem szaporodásbiológiával foglalkozó kutatója.

Ugyanazzal a problémával küzdenek Forrás: Shutterstock

A bűnösök

A vizsgálat során 11 férfi és 9 kutya spermáját vizsgálták, az állatok és az emberek közös otthonon osztoztak. Ezt követően a szakemberek két vegyület hatását tesztelték a hímivarsejteken.

  • Az egyik a dietil-hexil-ftalát (DEHP), ami az egyik leggyakoribb lágyító, és főként a padlóban, szőnyegekben, ruhákban és játékokban található meg. Az anyag sajnos könnyedén bekerülhet az élelmiszerbe és az ivóvízbe.
  • A másik a poliklórozott bifenil 153 (PB153), ami az ipari tevékenységből származó vegyületek egyik csoportjába tartozik és az 1960-as, 70-es évektől kezdve tartós szerves szennyezőanyagként van jelen.
A kutatás szerint a dietil-hexil-ftalát (DEHP) a férfitermékenység egyik nagy ellensége Forrás: Science Photo Library/MOLEKUUL/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Molekuul/Science Photo Library

A kutatók az említett kemikáliákat a háztartásokban általánosan megtalálható mennyiségben keverték az állatoktól és emberektől vett mintákhoz.

Kiderült, hogy a vegyületek mindkét csoportnál rontották a hímivarsejtek mozgékonyságát, illetve töredezetté tették a spermiumok örökítőanyagát.

Habár jelen tanulmányban kevés mintát vettek górcső alá a tudósok, a kapott eredmények egybevágnak 2016-os és az előtti állatkísérletek konklúzióival is.

– magyarázta Rebecca Sumner, a Nottinghami Egyetem munkatársa, a Scientific Reports című tudományos folyóiratban megjelent publikáció vezető szerzője.

– tette hozzá.

Forrás: AFP

A kémiai anyagok termékenységre gyakorolt hatásait két okból is megkönnyíti a kutyákkal végzett vizsgálat:

  • egyrészt elkerülhetőek az emberi kísérleteknél felmerülő hátrányos szociális stigmák,
  • másrészt a külső hatások – például táplálkozás – az ebeknél könnyebben kontrollálhatóak.

A teljes tanulmány itt érhető el.