A halpisi nélkülözhetetlen a korallszirtek egészségéhez

hal, Karib-tenger
A sárgafarkú fattyúmakréla a Karib-tenger egyik nagy ragadozó hala
Vágólapra másolva!
A halak nemcsak látványosabbá teszik a korallszirteket, de ők szolgáltatják a korallok növekedéséhez fontos tápanyagokat is. A halak a vizeletükkel foszfort juttatnak a vízbe. Ez és a kopoltyúkon át kiválasztott ammónia létfontosságú a korallszirtek életben maradásához és növekedéséhez.
Vágólapra másolva!

„A korallszirtek működése részben azért lehetséges, mert az állatok nagy szerepet játszanak a tápanyagok mozgatásában" – mondta Jacob Allgeier, a Nature Communications folyóiratban megjelent cikk vezető szerzője, a Washingtoni Egyetem kutatója.

„A halak hozzák szöveteikben a tápanyagok nagy részét, ha nem az egészét, a korallszirtekre, és az ő feladatuk a tápanyagok cirkuláltatása is. Ha kivesszük a nagy halakat, velük együtt eltávolítjuk ezeket a tápanyagokat is az ökoszisztémából" – folytatta Allgeier.

A csíkos sügér (a kép közepén) a korallszirtek egyik nagy hala Forrás: Craig Layman

A kutatók azt tapasztalták, hogy azok a szirtek a legegészségesebb, ahol több nagy ragadozó hal él.

A cikkből kiderül, hogy azoknál a korallszirteknél, ahol halászat folyik, ott a kulcsfontosságú tápanyagoknak majdnem a fele hiányzik az ökoszisztémából.

A sárgafarkú fattyúmakréla a Karib-tenger egyik nagy ragadozó hala Forrás: Abel Valdivia

„A tanulmány azért fontos, hogy megértsük, a halászat alternatív módjai befolyásolják a korallszirtek ökoszisztémáját" – mondta Allgeier.