Gazdag korallvilágot fedeztek fel a Földközi-tengerben

korall
Ilyen korallok élnek a most felfedezett telepen
Vágólapra másolva!
A korallokat az emberek zöme a trópusi tengerekhez társítja, holott léteznek hidegvízi korallok is. Ezek egy szép életközösségét fedezték fel a Földközi-tenger északnyugati részén, az Ibériai-félsziget mellett.
Vágólapra másolva!

A hidegvízi korallokat a világ különböző szélességi fokain megfigyelték már, és a trópusi területek korallzátonyait alkotó fajok hidegvízi rokonainak tekintik ezeket. E korallok törékeny, elágazó telepeket alkotnak, amelyek sokféle tengeri élőlénynek adnak otthont.

A Fontera-kanyon elhelyezkedése az Ibériai-félsziget mellett (a színek a tenger mélységét jelzik) Forrás: PLOS ONE

Az első hidegvízi korallközösséget 2010-ben fedezték fel az Ibériai-félsziget mellett az Avilés-kanyonban. A Barcelonai Egyetem és a spanyol nemzeti kutatási tanács (CSIC) csoportja a Cap de Creus-kanyonban bukkantak élő kolóniákra a Földközi-tenger nyugati részén. Ez a legjobban dokumentált példája az ilyenfajta mélytengeri ökoszisztémának az egész Földközi-tengerben.

A most felfedezett telep a La Fonera-kanyonban található 130-370 méter mélységben és

400 000 négyzetméteren terül el.

A kutatók távirányítású tengeralattjáróval bukkantak a közösségre.

A gazdag telepen elsősorban Madrepora oculata (fehér korall) és Dendophyllia cornigera (sárga korall) él, írják a kutatók a PLOS ONE folyóiratban megjelent tanulmányukban.

Ilyen korallok élnek a most felfedezett telepen Forrás: Marine Geociences GRC, UB

Ezek a hidegvízi koralltelepek talán még nagyobb veszélyben vannak, mint trópusi társaik. Eddig – mélytengeri, meredek partfalakon való elhelyezkedésük miatt – elkerülték a vonóhálós halászat okozta károkat, de így is a kipusztulás fenyegeti őket.