Miért van kiszseb a farmernadrágokon?

farmer kiszseb
Vágólapra másolva!
Ma már nem igazán tudjuk mire használni, régen viszont nagyon fontos volt a farmernadrág apró zsebe, közvetlenül a normál zseb felett.
Vágólapra másolva!

Levi Strauss (1829 – 1902) 18 éves korában került Németországból bevándorlóként az Egyesült Államokba. 1853-ban, a kaliforniai San Franciscóban nyitotta meg első ruházati üzletét. Eleinte vitorlavászonból varrt strapabíró munkásnadrágokat, amelyekre az aranyláz, és a nagy vasútépítések idején komoly kereslet mutatkozott Kaliforniában.

Levi Strauss Forrás: Wikimedia Commons

Először egy helyi szabó, Jacob Davis alkalmazott szegecselést a nadrágok megerősítéséhez, az 1870-es években. Ezt a technológiát átvéve született meg az indigóval festett, vitorlavászonból varrt nadráglegenda, a később világkarriert befutott Levi’s. A nadrágokat az erre célra létrehozott Levi Strauss & Co. kezdte el forgalmazni, és forgalmazza mind a mai napig. A híres nadrág eleinte két első és egyetlen rávarrt hátsó zsebbel készült, a jobb első zseb felett egy külön szegecsekkel megerősített kiszsebbel.

farmer kiszseb Forrás: Wikimedia Commons

A 19. század második felében még nem terjedtek el a karórák, hanem zsebórákat használtak; a Levisre varrt kiszseb eredeti funkcióját tekintve órazseb volt. Noha manapság a zsebóra már ritka kuriózumnak számít, a Levis egyik márkajegyeként a nadrágokon mind a mai napig fennmaradt az órazseb.