Miért veszedelmes csemege a jegesmedve mája?

jegesmedve, Ursus maritimus
Jegesmedve (Ursus maritimus)
Vágólapra másolva!
Aki nem vegetáriánus, biztosan kóstolt már csirke- vagy disznómájat. Amellett, hogy finom, sok egyéb pozitívummal is rendelkezik, például remek A-vitamin-forrás. Az A-vitamin zsírban oldódik, és többek között nélkülözhetetlen a látás épségének fenntartásához.
Vágólapra másolva!

A legtöbb A-vitamint meglepő módon a jegesmedve mája tartalmazza, mégsem érdemes fogyasztani belőle, ha egészségesek szeretnénk maradni.

Jegesmedve (Ursus maritimus) Forrás: AFP

Egy felnőtt szervezete maximum napi 10 000 NE-nyi (Nemzetközi Egységnyi), vagyis 3000 mikrogrammnyi A-vitamint tolerál, e felett mérgezéses tünetek lépnek fel.

A Nemzetközi Egység (NE) mértékegység a farmakológiában. Anyagmennyiséget mér biológiailag aktív anyagok biológiai hatása alapján. 1 NE-nyi A-vitamin átszámítva 0,3 mikrogramm.

A jegesmedve mája grammonként 24 000–35 000 NE-nyi (7200–10500 mikrogramm) retinolt (az A-vitamin egyik formája) tartalmaz, ami főként az elfogyasztott fókákból származik (ők pedig a tengeri algából szerzik be az extrém mennyiségű vitamint). Súlyos A-vitamin-túladagolás esetén többek között sárgás bőrszín, hajhullás, bőrgyulladás léphet fel.