Emberi tinédzserek vérével fiatalítottak meg öreg egereket

vér
Vágólapra másolva!
Meglehetősen bizarrnak hangzik, de egy kaliforniai székhelyű biofarmakológiai cég kutatói azt állítják, hogy sikerült fiatal emberekből származó vér beinjektálásával megfiatalítani idős egereket.
Vágólapra másolva!

Ha fiatal emberekből származó vérplazmát (a vér alakos elemeitől megfosztott, halványsárga folyadék) öreg egerekbe adnak, akkor az megfiatalítja az állatokat, javítva azok memóriáját, gondolkodási képességeit és fizikai aktivitását, írja a New Scientist. A módszerben benne rejlik a lehetőség, hogy emberek számára alkalmas kezeléssé fejlesszék, állítja Sakura Minami, a kutatásokat végző Alkahest biofarmakológiai cég munkatársa.

A vérplazma a fiatalság kulcsa

Korábbi kutatások azt találták, hogy öreg és fiatal egerek összevarrása érdekes eredményre vezet. Míg a közös vérrendszer jól beválik az idősebb egérnél, a fiatalabb nem olyan szerencsés. A fiatal állatok elkezdték mutatni az agy öregedésének jeleit, míg az öregebb egerek agya kezdett fiatalabbnak tűnni.

– mondta Minami.

A fiatalság kulcsa úgy tűnik a vérplazmában rejtőzik. Számos tanulmány kimutatta, hogy a fiatal egérből származó plazma idősebb egérbe injektálása segít megfiatalítani az agyat és más szerveket, köztük a májat, a szívet és az izmokat.

Lucas Cranach: A fiatalság forrása Forrás: Wikimedia Commons

Emberi plazmával is működik

A kutatók most arra voltak kíváncsiak, hogy a fiatal emberek vérplazmájának is van-e hasonló előnyös hatása. Minami és munkatársai 18 évesekből vettek vérmintát és 12 hónapos egerekbe injektálták azt. Egérben ez a kor nagyjából egy 50 éves emberének felel meg, és ezek az egerek már mutatják az öregedés jeleit: lassabban mozognak és rosszabbul teljesítenek a memóriateszteken (pl. labirintusokban).

Az egereknek kétszer egy héten adtak emberi plazma injekciót. Három hét elteltével egy sor tesztnek vetették alá őket. A kezelt egerek teljesítményét fiatal, három hónapos egerek, valamint kezeletlen öreg egerek teljesítményével hasonlították össze.

A kutatók azt tapasztalták, hogy az emberi plazmának valóban van fiatalító hatása. A kezelt egerek ugyanúgy futkostak a nyílt területen, mint a fiatal állatok. Úgy tűnik, a memóriájuk is javult: sokkal jobban teljesítettek a labirintuskísérletekben, mint a kezeletlen egerek.

kísérleti egér Forrás: AFP

Új idegsejtek

„A fiatal emberi plazma javította a gondolkodási funkciókat" – mondta Minami, aki hétfőn ismertette az eredményeket a Society for Neuroscience éves konferenciáján San Diegóban.

A csoport ezután megvizsgálta a kezelt és a kezeletlen egerek agyát. Úgy tűnik, hogy a kezelt egerek agyában több új idegsejt keletkezett.

– mondta Minami.

A kutató abban bízik, hogy egy nap az eredményeket az emberek öregedésének késleltetésére is fel lehet majd használni. Az Alkahest már megkezdett egy próbát, amelyben Alzheimer-kórban szenvedőket kezelnek fiatal vérplazmával.