Látott már százéves kitömött békát pecázni?

békamúzeum
Nem csak a szárazföldön, a vízen is remekelnek
Vágólapra másolva!
A horvát városka egyik múzeuma bizarr gyűjteményt őriz: egy magyar preparátor félezer kitömött békája a legkülönfélébb emberi tevékenységek közepette látható. 
Vágólapra másolva!

Froggyland, azaz Békaország a neve annak a szokatlan tárlatnak, amely 21 vitrinben 507 preparált kecskebékát mutat be: a kétéltűek teniszeznek, varrnak, iskolai padban tanulnak, kosárlabdáznak és más hasonló antropomorf (embert utánzó) tevékenységet végeznek.

A diorámák egy különleges ember még különlegesebb alkotásai: az 1878-ban született Mére Ferenc tíz évet szentelt az életéből arra, hogy preparálja és művészi módon elrendezze a békákat. 1920-ra már ezer darabos gyűjteménnyel rendelkezett.

Mére állítólag gyerekkorában kapta az ihletet, amikor egy békáktól hemzsegő tó mellett lakott. Felnőttként megvalósította elképzelését, ám halála után a kollekció tulajdonosról tulajdonosra szállt, míg végül

507 darab kikötött a horvátországi Splitben, ahol egy lelkes helybéli, Ivan Medvešek kiállítást gründolt neki.

Valaha művészetnek számított

A 19. század második felében, a viktoriánus kor delelőjén a preparálásra igazi művészetként tekintettek. Számos híresség és előkelőség, köztük maga Viktória királynő is nagy rajongója volt a kitömött állatoknak, különösen, ha azok valami kuriózumot jelentettek, például emberi viselkedésformákat mutattak be.

A békák egész csapata végez furcsábbnál furcsább tevékenységeket Forrás: Daniela Car

Mére Ferenc mestere volt a szakmájának: hogy ne okozzon sérülést a kecskebékák rendkívül finom bőrén, a szájukon keresztül tömte ki őket parafareszelékkel. Utána gondoskodott a megfelelő környezetről, így afféle

technikatörténeti utazásként is tekinthetünk a korhű fényképezőgépre,

teniszütőre vagy varrógépre.

Nem csak a szárazföldön, a vízen is remekelnek Forrás: Daniela Car

A diorámák pillanatképek a száz évvel ezelőtti életből: az elemi iskolás béka két ujját feltartva jelentkezik, az artisták cirkuszi előadást tartanak, a kórus gyakorol, a bíróság ítélkezik. A tárlat érdekességét, sikerességét jelzi, hogy a világ legnagyobb utazási weboldala, a TripAdvisor a Splitben megtekinthető 134 program közül a 14. helyre sorolta a Froggylandet.