Egy kutatás szerint hősök éltek köztünk

EINSTEIN
The picture shows a black-and-white photograph with an autograph of Albert Einstein which Japanese philosopher and German-Japanese translator Seiei Shinohara received from Einstein himself during their correspondence in 1953 and 1954, in Tokyo, 08 June 2005. 80-year-old widow Nobuko Shinohara is to go public with the German genius' letters deploring his lack of power to prevent the use of atomic bombs on Hiroshima and Nagasaki 60 years ago. AFP PHOTO/Toru YAMANAKA
Vágólapra másolva!
George W. Bush ott kullog Adolf Hitler és Oszama Bin Laden mögött. Egy új tanulmány szerint ők számítanak a világ legnegatívabb megítélésű figuráinak a hősökként osztályozott személyekkel szemben. A nemzetközi felmérést hétezer diák bevonásával végezték el. 
Vágólapra másolva!

Hét pont volt a csúcs

A volt amerikai elnök a legnegatívabb figurák listáján olyan személyeket előzött meg, mint Sztálin vagy az egykori kínai forradalmár, Mao Ce-Tung. Ezzel szemben Albert Einstein első lett a világ „hősei” között, megelőzve Teréz Anyát, Martin Luther Kinget és még Jézust is. A listát harminchét ország (köztük Argentína, Pakisztán, Dél-Korea, Olaszország és az Egyesült Államok) hétezer diákjának válaszai alapján állították össze.

Az értékelések alapján Albert Einstein lett a legnagyobb "hős" Forrás: AFP/Toru Yamanaka

Az átlagban huszonhárom éves diákoktól azt kérték, nyilvánítsanak véleményt negyven olyan személyről, akik valamilyen szinten szerepet játszottak a világtörténelem alakításában. Az egyetemi hallgatók 1 és 7 pontszám között értékelhették a megadott személyeket. A "hősök" és a "gazemberek" mezőny első tíz helyére a következő történelmi személyiségek kerültek:

Forrás: Origo

Bush nem éppen népszerű

Az egyik legmeglepőbb eredmény, hogy a megkérdezettek szerint George W. Bush volt amerikai elnök "szerezte meg" a 4. helyet a világ leggyűlöltebb diktátorainak kevéssé hízelgő rangsorában. A tanulmány szerzői szerint az lehet a magyarázat erre a furcsa helyezésre, hogy a felmérésben részt vett korosztály tagjainak még lehettek közvetlen tapsztalatai az elnök nem éppen túl pozítivnak tekintett politikájáról. Amíg például Sztálin és Lenin sok milliónyi ember halálért tehető közvetlenül vagy közvetett módon felelőssé, addig Bush elnöksége más okok miatt váltott ki a megkérdezettek részéről olyan masszív unszimpátiát, amely az amerikai elnököt a leghírhedtebb diktátorok mezőnyébe sorolta.

George W. Bush nem nyerte el a diákok szimpátiáját Forrás: AFP

A „hősök” között általánosságban a nagy felfedezők és a szabadságjogokért, a fejlődésért harcoló személyiségek szerepeltek. Közéjük tartozik például Mahatma Gandi, Isaac Newton, Buddha és Abraham Lincoln is.

Eltérő megítélések

A résztvevők válaszait egy modellező elemzési technikával vizsgálták meg. Négy csoportra osztották őket: vallási - és világi idealistákra (ők inkább olyan negatív vezetők felé húztak, mint például Hitler), valamint a vallási idealistákra és a politikai realistákra (ők pártolták a pozitív személyeket, mint például Buddha). Darío Páez, a Baszkföldi Egyetem kutatója elmondta, hogy az elemzés szerint a negatív személyiségek megítélésében is voltak eltérések, ugyanazt a személyt sokszor teljesen másképp pontozták országonként. Amikor a diákokat arra kérték, hogy a történelem fontos alakjait nevezzék meg, egytől egyig politikai vagy katonai vezetőket emeltek ki.

Forrás: Origo

Ezzel szemben ha időt kaptak a válaszadásra inkább tudósokat vagy humanitárius tevékenységet végzőket emeltek ki. A tanulmány alapján az egyetlen személy, akiről egyöntetű (negatív) válasz született, az George W. Bush volt.