Gigászi százlábú riogat Texasban

százlábú, Texas
Vágólapra másolva!
Igencsak termetes százlábút fotózott egy meglepett texasi lakos július 1-jén.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Texas államban fotózott Scolopendra heros – egy óriási vörös fejű százlábú – valóban nem szégyenkezhet, ha a méreteiről van szó: a vadon élő példányok testhossza általában 20 centiméter, fogságban azonban még ennél is termetesebbre nő – ismertette a lényt a Washington Post weboldala.

A Texas Parks and Wildlife Magazine szerint az óriási vörös fejű százlábú gyíkokra, rágcsálókra, kígyókra és békákra is vadászik, áldozatait a lábaival kapja el.

A csapdába ejtett zsákmány bőrét elülső, erősen módosult, karmos lábaival – amelyek egyfajta „méregfogként” funkcionálnak – átlyukasztja, majd halálos mérgét a préda szervezetébe juttatja.

A módosult végtagpáron kívül a többi láb is tartalmaz méreganyagot.

Embert még nem ölt, de a csípése nem kellemes

Ha esetleg megmarna minket egy ilyen vörös fejű százlábú, akkor éles fájdalmat érzékelnénk, a csípés helyén pedig apró duzzanat keletkezne.

Ritkább esetben a marás szédülést, hányingert, fejfájást, bőrelhalást, izomszöveti károsodást, veseelégtelenséget, sőt

még szívrohamot is okozhat.

Magyarországon nem botlunk bele

Szerencsére Magyarországon nulla az esélye, hogy találkozzunk a faj képviselőivel, a vörös fejű százlábú ugyanis Észak-Amerikában él, és főként sziklák, farönkök, valamint falevelek alatt tölti idejét. Nappal is aktív, és a térség lakóinak nagy bánatára a házakba is gyakran belátogat.