Szembenéznek a helyiek a forrongó Sinabung vulkánnal

Sinabung
Vágólapra másolva!
Indonéziában a kitörni készülő Sinabung vulkán lejtőiről a hatóságok már több ezer embert menekítettek ki, és újabbak evakuálását tervezik, de az érintettek vonakodnak elhagyni lakhelyüket - közölte kedden egy helyi tisztviselő.
Vágólapra másolva!

A Sinabung egyike a szigetország 130 működő tűzhányójának. A térségben az elmúlt két hétben a legmagasabb szintre emelték a készültséget. Kedden legalább 48 forró, vulkáni salakgörgeteg zúdult le a lejtőkön lavinaként, amelyek közül a legnagyobb elérte a 2,5 kilométeres hosszúságot.

Az Indonézia legnagyobb szigetén, Szumátrán fekvő 2460 méter magas vulkán folyamatosan finom hamut lövell ki mintegy 700 méteres magasságba. Hétfő óta több ezer ember hagyta el rendőrségi teherautókon a veszélyeztetett körzetet azt követően, hogy a hétvégén fokozódott a vulkáni tevékenység.

Subur Tambun, a helyi katasztrófavédelem vezetője elmondta, hogy a hatóságok által körülhatárolt veszélyövezetből, ahol mintegy harmincezren élnek, csupán az emberek egyharmada távozott. Őket biztonságos távolságban felállított sátrakban, kormányzati épületekben helyezik el.

A Sinabung vulkán folyamatosan finom hamut lövell ki mintegy 700 méteres magasságba Forrás: AFP/Sutanta Aditya

Tambun szerint sokan inkább a termést vigyáznák a földeken abban bízva, hogy elmenekülhetnek egy nagyobb vulkánkitöréskor. A tisztviselő szerint nem sokat tehetnek értük, csupán annyit, hogy felkérik őket, hagyják el az egyre veszélyesebbé váló térséget.

Sokan inkább a termést vigyáznák a földeken Forrás: AFP/Sutanta Aditya

A Sinabung négyszáz év nyugalom után 2010-ben kitört, majd 2013-ban és 2014-ben ismét működésbe lépett. Tavalyi kitörése miatt 17 ember meghalt.

Olvadt láva hömpölyög a Sinabung vulkán lejtőin Forrás: AFP/Sutanta Aditya

Tűzgyűrű

Indonézia a Csendes-óceánnak abban a - tűzgyűrűnek nevezett - térségében helyezkedik el, ahol különösen gyakoriak a földrengések, illetve a vulkáni kitörések. Az ország több mint tizenhétezer szigetén 500 vulkán található, közülük 130 aktív, és ebből 68 veszélyesnek számít.