Egy férfi felnézett a padlásra, és egy több százmillió forintot érő kincset talált

Beatles, The Beatles, zenekar, TheBeatleszenekar, zenél, hangszer, koncert
Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
Egy férfi talált egy poros, régi gitárt apja angol vidéki házának nyirkos padlásán elrejtve. Mint kiderült, egy aprócska jellegzetessége miatt 600 ezer fontot (átszámítva mintegy 273 millió forintot) ér.
Vágólapra másolva!

Egy névtelenségbe burkolózó férfi ellátogatott apja angol vidéki házába, ahol a padláson talált egy 12 húros gitárt, ami már legalább 50 éve ott porosodhatott. A legnagyobb döbbenet akkor érte, amikor megtudta a régi és teljesen átlagosnak látszó hangszer becsült értékét.

A távolról sem hétköznapi gitáron a férfi észrevett egy egyedi jelzést, ami arra sarkallta, hogy alaposan utána érdeklődjön a hangszer előéletének, és felbecsültesse. A szakértők által végzett ellenőrzés során kiderült, hogy 

a gitár több mint félmillió fontot is érhet, ha árverésre bocsátják - mivel egykor többek között John Lennon is játszott rajta.

A zenei legenda mellett még Beatle-társa, George Harrison is pengette ennek húrjait a Help! és a Rubber Soul című albumok felvételén. Lennon ezen a konkrét hangszeren játszotta el a ritmusgitár szólamot a Beatles közkedvelt Norwegian Wood című számában is.

Beatles, The Beatles, zenekar, TheBeatleszenekar, zenél, hangszer, koncert
A Beatles egyik fellépése közben
Fotó: Mirrorpix via Getty Images/Daily Mirror

Egy árverési szakértő úgy jellemezte a szerencsésen megtalált hangszert, mintha egy elveszett Rembrandt vagy Picasso festmény került volna elő. Döbbenetes módon az 50 év alatt a gitár kinézete egy cseppet sem változott, és nem is hangolódott el, ugyanúgy szólaltatja meg az összes hangot, mintha vadonatúj lenne. 

Felébreszteni ezt az alvó szépséget szent megtiszteltetés

 - fűzte hozzá meghatódva a szakértő, aki elárulta azt is, hogy minden gitárra rávésnek egy egyedi jelölést, ami az eredeti tulajdonosára utal, és ez olyan, mint az emberi ujjlenyomat. Innen lehetett ráismerni, hogy ez a hangszer először John Lennoné volt.

Mint kiderült, Lennon az 1960-as évek popsztárjának, Gordon Wallernek adta a gitárt, tőle került jelenlegi tulajdonosához. 

A legendás gitár május 29-én és 30-án kerül árverésre a New York-i Hard Rock Cafe-ban, és akár 600 ezer fontál többet is fizethet érte egy lelkes Beatles- és hangszerrajongó. 

Érdemes alaposan körülnézni a padlásunkon, mert rengeteg a műgyűjtők számára értékes tárgy porosodhat ott. A legtöbbet érő relikviák az alábbiak:

  • régi képregények: ezek akár több millió fontot is érhetnek
  • régi videójátékok: ezek 1 - 2 millió fontért is elkelhetnek
  • régi vinyl (lemez) albumok: ezek akár ezer fontot is érhetnek
  • magnóba való kazetták: akár 4 ezer fontot is fizethetnek értük
  • retró játékok: akár 20.000 fontot is kaphat ezekért az eladója
  • poszterek: ezek pedig akár pár ezer fontot is érhetnek egy - egy árverésen

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy egy-egy régiség csak annyit ér, amennyit a licitáló hajlandó érte fizetni, így egyesek természetesen keresettebbek, mint mások.

Forrás: Sun online