Planktonok robbanásszerű burjánzását fotózták a világűrből

Vágólapra másolva!
Apró lebegő szervezetek, amelyek olyan gyorsan szaporodnak, hogy még a világűrből is feltűnően átszínezik a vizet. Az Aqua műhold Izland közelében azonosította a fitoplankton elszaporodását a kora nyári vizekben.
Vágólapra másolva!

Régóta ismert jelenség, hogy az Atlanti-óceán térségében a vízben lebegő és fotószintetizáló apró élőlények, amelyeket összefoglalóan fitoplanktonnak neveznek, tavasszal gyors szaporodásnak indulnak. Számuk növekedése délről észak fele figyelhető meg az óceánban, alacsony szélességen tél végén, magas szélességen (például Izland környékén) tavasz végén, nyár elején mutatkozik a jelenség.

A látványos burjánzást korábban a tavaszi erősödő napsugárzásnak és növekvő hőmérsékletnek tulajdonították - azonban az újabb vizsgálatok alapján már a tél végi viharok időszakában nő gyorsan a számuk. Ekkor az erős szelek átkeverik a vízrétegeket, így nagyobb térfogatban oszlik el a plankton, ezért több táplálékhoz jutnak a szervezetek - valamint a felszín közeli fogyasztásukra specializálódott élőlények ekkor csak kisebb hányadukat eszik meg.

Forrás: NASA, GSFC
Forrás: NASA, GSFC

A mellékelt felvételt az Aqua műhold MODIS detektora rögzítette 2010. június 24-én, az Izland partjainál mutatkozó plankton burjánzásról. Az apró, vízben lebegő élőlényeket zöldeskék árnyalat mutatja, amelyek eloszlása az áramlatokat is kirajzolja. A kép nagyméretű változatának letöltése (NASA, GSFC)