Salamanca, Európa kulturális fővárosa

Vágólapra másolva!
2002-ben a Spanyolország északnyugati részén, a portugál határ közelében fekvő Salamanca Európa kulturális fővárosa.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Könyvtár olvasóterme

A 150 ezer lakosú városban élők egyharmada ott tanuló diák, akiknek egy része az 1218-ban, az országban elsőként alakult egyetemre jár. Salamanca a harmadik spanyol város, amely egy éven keresztül a kontinens kulturális fővárosa lehet: 1992-ben Madrid büszkélkedett ezzel a címmel, 2000-ben pedig Santiago de Compostela.

A város felkészülése 63 millió euróba került. A megnyitót a leghíresebb katalán, avantgárd színházi társulat, az Els Joglars külön erre az alkalomra íródott művének bemutatója jelentette, amely a város történetét volt hivatott bemutatni. Szintén az első napokban adta elő a Spanyol Nemzeti Zenekar és Kórus a híres spanyol gitárművész, Joaquín Rodrigo "Zene egy salamancai kódexhez" című művét. Fellépett Monserrat Caballé, és lesz José Carreras-est is.

A salamancai katedrális

A táncművészeti események közül kiemelkedik az egyik leghíresebb spanyol balett-táncos, Victor Ullate és társulata fellépése, valamint a flamenco tánc területén Cristina Hoyos társulatáé. A zenei program a klasszikus zenén, az operacikluson és a régi, vallási zenén kívül a legmodernebb tendenciákat is felöleli, a dzsessztől a blueson keresztül a reggaeig.

Fellépett Salamancában Patti Smith, és szerepel a programban a legendás Van Morrison. Összesen 52 európai filmet mutatnak be a filmművészeti sorozatban, három cirkuszi előadás is lesz, elsősorban a gyermekek kedvére. Kiállítás nyílik többek között Auguste Rodin szobraiból és rajzaiból.

Nem hiányzik a könyvtárából?

Anderle Ádám: Spanyolország története

Garcia de Cortazár: Spanyolország története

Spanyolország útikönyv