A véres grófnő garantálja a rettegést a Tündérkert nézői számára

Szamosi Zsófia, Tündérkert, Báthory Erzsébet
Vágólapra másolva!
Október 13-án, este 21 órakor debütált a Tündérkert sorozat, melynek egyik legsötétebb karaktere Báthory Erzsébet, akinek véres legendája körbejárta az egész világot. A rettegett úrnőt az egyik legkegyetlenebb sorozatgyilkosként tartják számon, hiszen akkoriban nem foglalkoztak azzal, hogy minden kétséget kizáróan bizonyítsák valaki bűnösségét. A „felvidéki Drakula grófnőként" is emlegetett asszony legendáját már többször is megfilmesítették, Hollywood is többször feldolgozta már a témát. A hatalmas izgalmakat ígérő Tündérkertben is megjelenik Báthory Erzsébet, akit Szamosi Zsófia elevenít meg a tévéképernyőkön. A színésznő az Origónak adott interjúban arról is mesélt, hogyan készült fel a szerepére, és arról is, mi volt számára a legnehezebb a forgatások során.
Vágólapra másolva!

Szamosi Zsófia talán a sorozat egyik legmegosztóbb karakterét alakítja, hiszen Báthory Erzsébet véres legendájáról szinte már nincs ember, aki ne hallott volna, így eleve előítéletekkel fogadhatják a grófnő karakterét, akinek első belépője is igazán emlékezetesre sikerült a sorozatban. A színésznő egyelőre nem árulhatott el olyan részleteket, hogy mennyire erősítik vagy cáfolják a sorozatban a csejtei úrnőről elterjedt hiedelmeket, viszont jól érzékelhetően fenntartják a kétséget a nézőkben arról, hogy vajon tényleg a megtestesült gonoszról, vagy csak egy magányos, félreértett özvegyasszonyról van-e szó.

A Tündérkert sorozat egyik legmegosztóbb karaktere lehet Báthory Erzsébeté, akinek életét sötét legendák övezik Fotó: Polyák Attila - Origo

Az én dolgom színésznőként nem az, hogy kritizáljak, minősítsek egy alakot, hanem az, hogy az ő személyiségének minden rétegét megmutassam a nézőknek" - kezdte Szamosi Zsófia, aki elárulta, hogyan készült fel Báthory Erzsébet szerepére.

Szamosi Zsófia úgy gondolja, hogy nagy meglepetéseket tartogat karaktere a Tündérkert nézői számára Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

"Nemcsak a forgatókönyvre és a regényre támaszkodtam, hanem a rendelkezésre álló adatokat is elolvastam, amit róla tudni lehet.

Úgy gondolom, hogy a Báthory Erzsébet körül kialakult mítoszok, miszerint fiatal szűzlányok vérét ivó, orgiákat tartó, erkölcstelen asszony volt, annak valójában semmi köze a történelemhez. Igazából annyi köze van hozzá, hogy akkoriban őt egy koncepciós perbe fogták, mert nagyon gazdag és nagyon befolyásos volt, és ezeket a szörnyű vádakat koholták ellene" - magyarázta a grófnőt alakító színésznő, aki az első részekben remekül érzékelteti ezt a feszültséget.

Szamosi Zsófia elárulta, hogy karaktere a regényben kevésbé jelentős szerepet tölt be, mint a sorozatban, így szándékosan írták hozzá a forgatókönyvhöz, mivel érdekesnek találták Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

A Tündérkert egyik nagy erőssége a korhű és látványos kosztümökben rejlik, az egyik leglátványosabb jelmez Szamosi Zsófiáé, mellyel szintén érzékeltetik az özvegy sötét oldalát, hiszen egy hosszú fekete ruhában, fekete fejdíszben látható, mely már eleve tekintélyt kölcsönöz a karakterének. A színésznő elárulta, hogy milyen érzés volt számára egy ilyen kosztümben forgatni egész álló nap, hiszen valóban olyan kialakítása volt a ruháknak, mint a régi időkben. Így a smink és az öltözés még két-két és fél órát vett igénybe a hosszú forgatási időn túlmenően.

A színésznő az Origónak elárulta, hogy nem volt egyszerű 12 órákat forgatni egy korhű kosztümben. A színésznő karakteréhez illő, különleges fekete ruhát és fejdíszt viselt Forrás: Copyright/Tamas Dombovari

A fűző miatt a szünetekben, a pihenőidőkben sem tud az ember lazítani, ledőlni pár percre. Cserébe viszont gyönyörű a látvány, és szép az ember tartása" - mondta Szamosi Zsófia, aki bár általában gyönyörű helyszíneken forgatott, volt egy nagyon nehéz két hét, ami erőt próbáló időszak volt számára.

"Nagyon sok helyen forgattunk, próbálták a lehető legszebb helyszíneket megtalálni, mint például Visegrád, vagy a komáromi erődben volt sok jelenet, ahol berendezett helyszínek is segítették a forgatást.

- zárta gondolatait az Origónak Szamosi Zsófia, akit Báthory Erzsébet szerepében láthatnak a nézők a Duna TV legújabb sorozatában.

Szamosi Zsófia a Tündérkert sajtóeseményén, Gáspár Katával Fotó: Ladóczki Balázs - Origo