12 dolog, amit nem tudott Jack Bauerről és a 24 sorozatról

24 sorozat
Vágólapra másolva!
Hat éve ért véget a tévétörténet egyik legaddiktívabb akciósorozata, amelyben Kiefer Sutherland többször is megmentette – ha nem is az egész világot, de – Amerikát. 12 érdekesség a 24 című sorozatról.
Vágólapra másolva!

1. Csak az első évad játszódott valójában egy nap alatt, azaz éjféltől éjfélig. Az összes többi évad is 24 óra történéseit mutatta be, de elkezdődött a sztori egy pillanatban, és csak másnap lett vége. Azt mondani sem kell, hogy 24 részben mutatta be a sorozat 24 óra történéseit, ez volt a sorozat nagy újdonsága.

2. A legtöbb részben Sutherland játszott természetesen, utána jön Mary Lynn Rajskub (Chloe O'Brian, 126 epizód 2010-ig), Carlos Bernard (Tony Almeida, 115 epizód), majd Dennis Haysbert (David Palmer, 81 epizód).

Fox

3. Kiefer Sutherland ezzel a sorozattal tért vissza a sztárok közé, ennek ellenére azt állította, hogy soha nem nézte vissza a részeket.

4. Jack, Teri és Kim Bauer ugyan amerikai karakterek voltak, a valóságban Kiefer Sutherland, Leslie Hope és Elisha Cuthbert kanadai.

5. Kiefer Sutherland korábban főképp mozifilmekben szerepelt, a 24 volt az első állandó tévés munkája.

6. A „real-time formátum" eléggé megkötötte az írók kezét, hiszen a valóságban is vannak unalmasabb órák, napok, aztán felpörögnek az események, és több történik egy percben, mint máskor fél nap alatt. El is akarták hagyni ezt az egyik évadnál, de a főszereplő is kitartott mellette, márpedig, ha Jack Bauer mondja, akkor az úgy van. Sutherland valószínűleg így nézett, amikor bedobták a tervet:

Fox

7. A hetedik évadot már nagyon el akarták vinni Kaliforniából, legfőképp azért, mert az írók maguk is érezték, hogy Los Angeles túl sokszor volt terrortámadás célpontja a sorozatban.

8. A 24 óra valójában soha nem volt annyi, legfőképp azért, mert az egyórás részek sem tartottak 60 percig. Általában 43 perc volt „egy óra", a többiben a csatorna reklámot és előzeteseket adott.

9. Tony Almeida egyik sérülése nem volt tervezett, de a színész, Carlos Bernard megsérült baseball közben, így át kellett írni a forgatókönyvet.

10. Kiefer Sutherland, Yvonne Strahovski, Tate Donovan, Mary Lynn Rajskub voltak - többek közt - a szereplői az utolsó évadnak, a 24: Live Another Day-nek, amelynek már csak 12 rész jutott.

Fox

11. A 24: Újratöltve már nem igazán jött be a nézőknek, így a széria alkotói, Howard Gordon, Brian Grazer és Joel Surnow teljesen más vonalra akarták terelni a produkciót: egy antologikus sorozaton dolgoztak, amelyhez a 24-ből csak a valós idejű történetmesélést akarták átvenni. Az egykori főszereplő, Kiefer Sutherland elmondta, briliáns lépésnek tartja, hogy a készítők már nem ragaszkodnak sem Jack Bauer figurájához, sem ahhoz, hogy a következő etap a terrorelhárításról szóljon.

Egy terv szerint egy ügyvédnőről meséltek volna,

akinek 24 órája van arra, hogy leállítsa halálra ítélt védencének a kivégzését. Sutherland úgy vélte, ebben a formátumban rengeteg lehetőség van, egy évad szólhatna például egy csapat tűzoltóról, akiket egy vadonban bekerít a tűz. Ezek azonban 2018-as tervek, azóta nem nagyon hallani a projektről.

12. A Fox viszont nem engedte el A szökés-t és a 24-et, továbbra is keresi az igazán jó ötleteket, amik alapján továbbvihetnék a szériákat – derült ki az idei, januári TCA Press Touron, vagyis az amerikai tévékritikusok szövetségének sajtóturnéján. "Továbbra is beszélünk a 24 és A szökés lehetséges folytatásáról. Még egyikkel kapcsolatban sincs semmi konkrét, amit bejelenthetnénk, de különösen

ha megtaláljuk a módját. De úgy kell éreznünk, hogy valami különlegeset csinálunk, nem csak egy újabb évadot" – mondta a Fox Entertainment elnöke, Michael Thorn.