Újabb gigasztár megy a tévébe

Robert Downey Jr.
Robert Downey Jr. 2014-ben A bíró olaszországi premierjén
Vágólapra másolva!
A törvény nevében (True Detective) sztárparádéja után az HBO folytatja a Hollywood legnagyobb neveivel való együttműködést. Most Robert Downey Jr.-ra vetettek szemet, akinek a főszereplésével épp a True Detective ötletgazdája, Nic Pizzolatto írna drámasorozatot.
Vágólapra másolva!

Habár az értesülést még sem Pizzolatto, sem a Vasember-filmek sztárja nem kommentálta, a Variety úgy tudja, Downey Jr. egy régi projektjét vették elő. A színész ugyanis már régóta szeretné filmre vinni az Erle Stanley Gardner bűnügyi regényein alapuló Perry Mason-történeteket. Eddig a Warner Bros. berkeiben fejlesztették a produkciót, de a jelek szerint változott a terv, és a projekt már május óta az HBO-nál van.

Robert Downey Jr. 2014-ben A bíró olaszországi premierjén Forrás: Tiziana Fabi / AFP

Bennfentesek szerint nem egyetlen tévéfilmről, hanem egy egész sorozatról lenne szó, így a sztár és alkotótársa minden bizonnyal több Perry Mason-történetet is feldolgozna. A széria executive producere is Pizzolatto és Downey Jr. lenne, rajtuk kívül pedig a színész felesége, Susan Downey producer is ilyen státuszban venne részt a munkában.

Robert Downey Jr. és Robert Duvall A bíróban Forrás: Kobal / The Picture Desk

Ha a projekt összejön, ez lesz Robert Downey Jr. első tévés szerepvállalása azután, hogy a 2000-es évek elején szerepelt az Ally McBeal című sorozatban, majd kasszasikereket szállító szupersztárként pozicionálta újra magát.

Az 1970-ben elhunyt Erle Stanley Gardner krimiírónak 1933 és 1973 között összesen 82 Perry Mason-regénye és négy -novellája jelent meg. Habár a címszereplő, Perry Mason egy agyafúrt ügyvéd, hűséges (és szépséges) titkárnőjével, Dellával folyamatosan különféle bűnügyekben kell nyomozniuk az őket felkereső ügyfelek problémái miatt, így a regényfolyam jogi sztorik helyett sokkal inkább a film noirok alapjául is szolgáló hardboiled detektívregények rokona.

Forrás: Európa Könyvkiadó

1957 és 1966 között futott már egy sorozat a CBS-en a Perry Mason-sztorik alapján, aminek maga az író volt az ötletgazdája. Downey Jr.-ék projektje egyébként állítólag a sztár 2014-es, jogi témájú filmje, A bíró vegyes fogadtatása miatt került el a Warner Bros. stúdiótól. Érdekesség, hogy Gardner regényeinek első filmes adaptációi még a harmincas években pont a Warnernél készültek, és az író nagyon elégedetlen volt velük – így talán nem is baj, hogy Perry Mason kalandjai megint tévésorozat formájában élednek újjá.