Félelmetesen fordulatos a Vikingek

Vikingek
Vágólapra másolva!
Amikor kiderült, hogy húsz rész lesz az évad a korábban megszokott tíz helyett, biztos akadtak sokan, akik elméláztak azon, vajon tudja-e tartani a lépést a History sorozata saját magával, vagy laposabb, vontatottabb epizódokon kell átvergődnie annak, aki kíváncsi a végkifejletre. Az évad felénél elemezzük egy picit.
Vágólapra másolva!

Megnyugodhatnak a Vikingek sorozat magyar rajongói, mert a History leadta a megrendelést a folytatásra, az ötödik évadra is. A harcosokhoz csatlakozik Jonathan Rhys Meyers is, akit a magyar nézők a Tudorokból és a Dracula című sorozatból ismerhetnek.

Az új évadot 2016 nyarán kezdik forgatni, 20 epizód lesz. A történelmi adatokra épülő, de azokkal meglehetősen szabadon bánó széria a History első fikciós sorozata, szép siker világszerte.

Floki szenved eleget ebben az évadban Forrás: History

A költségeket nem merjük megtippelni, fajlagosan olcsóbb, mint a Marco Polo, de részenként így is kijön a kétmillió dollár. Az első évad még drágább volt, 40 millió dollárba (10 milliárd 700 millió forintba!) került a tíz rész, de később a startra felépített díszleteket, hajókat, már elkészült tárgyakat, ruhákat használják nagyrészt, így gazdaságosabb, de nem olcsó a gyártás. Gondoljunk csak bele: egy írországi jelenethez például

nyolcezer statisztát kerestek pár hónappal ezelőtt

: ennyi ember utaztatásából, étkeztetéséből és gázsijából már önmagában egy hazai minisorozat kijön.

Irány Párizs! Forrás: History

Mivel a nézettség a History többi műsorához képest kifejezetten remek, nem kérdéses a folytatás. Ragnar Lodbrok (másképp ejtve, írva Lothbrok) öt fia történelmi figura, és többen közülük nagy tetteket vittek véghez, még bőven van muníció a sorozatban, akár egy nyolc-tíz évad is belefér.

De hogy állunk most?

A negyedik évad kilencedik részénél járunk: a sztori néha kissé lassan hömpölyög, mint a Szajna, ahol a vikingek szerencsétlenkednek épp, de egy-egy gyengébb, feledhető epizódot gyorsan feledtet pár váratlan jelenet, fordulat. Főszereplőnk, Ragnar jelentősen leépült, láthatóan öregszik is, motivációja is csak annyi, hogy Rollón bosszút álljon. Északi harcos létére beleszeret egy kínai nőbe, kényezteti, nemi életet él vele, majd durván megöli, és drogfüggő lesz: szép pálya kilenc rész alatt.

Ragnar leépült, tán kevesebb kábítószer kéne Forrás: History

Lagertha érthetetlen, mit küszködik össze volt férje rokonszenvéért: terhes, ennek ellenére majd' megszakad hajóvontatás közben, keményen odateszi magát, és persze elvetél – nem volt ott egy férfi sem, aki leállította volna a fizikai erőfeszítés közben? Alexander Ludwig viszont egyre jobb, mint Bjorn Ironside, azaz Vasbordásjú Björn Ragnarsson: a korábbi évadokban egy nagyra nőtt mamlasznak tűnt, kicsit bamba képpel, a szerelmi szálával, amit kapott, de a medveölés és

a jeges magányban töltött hetek után keményebben jött vissza,

már nagyon elszántan tud nézni a koszos arcával, sőt, színészi kvalitásokat mutat. Akik töriszakra jártak, azok tudják, hogy vele hosszan kell még számolni.

Björn egyre férfiasabb Forrás: History

Harbard szála tökéletesen érdektelen, és hihetetlen: hát nincs senki abban a szélfútta, hideg faluban, aki váratlanul baltát vágna a szőrös fejébe azért, mert a jarl csalódott feleségét boldogítja, annak távollétében? Alfred jelenléte viszont történelmileg indokoltható, ő még csak egy kislegény a sztoriban, de komoly szerepe lesz későbbi évadokban, mert tudjuk, hogy Wessex királya lesz, és megállítja a viking nyomulást. Arról ugyan a történelemkönyvekben semmi nyom, hogy az időben jól belőhető Rollo a mitikus Ragnar öccse lett volna, de egy nagyrészt fikciós sorozatban ez elmegy, a karakterre szükség van, és tudjuk, hogy a valóságban Normandia első viking származású ura lett.

Egy rendes csatát már megnéznénk

A történelmi, vagy legalábbis történelmi alapokra helyezett sorozatokat sokan szeretik nézni azért, hogy látványos összecsapásokat lássanak, vadul egymásnak rohanó, szakállas, pajzsos, kardos, lándzsás hordákat, klánokat, seregeket, szeretik hallani az összecsapó kardok hangját, az üvöltéseket.

Nyilván lesz még látványos tömegjelenet, de ebben az évadban, ebből a szempontból nem kényeztették a készítők a nézőket. Volt egy-két kisebb-nagyobb mészárlás, egy durvább csetepaté a Szajnán és a folyó melletti erődnél, de ennyi. Talán épp a tízedik rész hoz majd monumentális csatajeleneteket.

Mercia és Wessex egyesül Forrás: History

Ugyanakkor marhaságnak tűnő fordulatok is akadnak: nehéz elhinni, hogy párszáz vikingnek eszébe jutott volna, hogy harminc-negyven súlyos, nehéz hajóját felhúzza egy meredek sziklaszirtre, majd kilométereken át vonszolja az sűrű erdőben, rettentő energiákat elhasználva, csak azért, hogy két erődöt kikerüljön – de a sorozatban ez történik. Azt is nehéz elhinni, hogy miközben hetekig ott szenvedtek a buja erdőségben, nagy zajt csapva, ordibálva, éjjel tábortüzek fényénél gubbasztva, nem buktak le, és nem csapott le rájuk párszáz frank íjász.

A kis Alfred cukimuki, de nagy király lesz Forrás: History

De hát ez nem vegytiszta történelem, hanem egy történelmi eseményeken alapuló, szórakoztató, igényes sorozat, úgyhogy mi továbbra is kitartunk a megkattanó, széteső Ragnar és hordája mellett.

Szavazzon!

Szereti a Vikingeket?