A feliratoktól menekülnek a magyar nézők

Szulejmán
Vágólapra másolva!
A magyar nézők továbbra is kedvelik a Dr. Csontot, a Gyilkos elméket, a Szulejmánt, de szeretik a magyar sorozatokat és a délutáni szappanoperákat is. Az RTL Magyarország jól ismeri a hazai nézői szokásokat, de időről időre szívesen kísérletezik, hamarosan például egy indiai sorozatot adnak a RTL Klubon. Kolosi Péter vezérigazgató-helyettes, programigazgató, Kis-Bocz Éva kábelportfolió-igazgató és Fórizs Tibor műsorbeszerzési igazgató beszélt a sorozatok magyarországi helyzetéről, és arról, hogy ők mi alapján választanak sorozatokat a csatornákra.
Vágólapra másolva!

Arra a kérdésre viszonylag egyszerű a válasz, hogy milyen sorozatokat szeretnek a magyar nézők. Legyen epizodikus, vagyis minden rész végén legyen valami lezárás, eredmény, ne legyen túl sötét és túl bonyolult a sztori, és legyen benne egy férfi és egy női főszereplő. A Dr. Csont például pont ilyen, karaktereit nagyon szeretik a nézők, a sorozat Németországban is nagyon népszerű. „A német és a magyar nézők ízlése közt nagy a hasonlóság. A Dr. Csont első évadja is jól ment, de a második évadban lehetett érezni azt az erősödést, ami a mai napig kitart" – hangzott el.

A Dr. Csont máig népszerű itthon Forrás: FOX

Bár vannak jól működő sémák, az RTL Magyarország szeret kísérletezni, a Szulejmán elindítása például ilyen volt. Kolosi szerint a dolgok szerencsés együttállásának is köszönhető, hogy ennyire megkedvelték a nézők. "Szerintem a magyar történelmi összefüggések miatt érdekelte a nézőket, ez volt a hívószó, és a magyar szál már ez elején felbukkant. Január elején indítottuk el, akkor épp nem volt sok újdonság a tévében, jól is időzítettük" – mondta.

A Szulejmán kísérlet volt, bejött RTL Klub

A sorozatokat mind a hárman úgy nézik a vásárlás előtt, mint az átlagos néző, figyelik, hogy mi taszítaná és mi gerjesztené őket.

A magyar nézőnek elsősorban az igazságszolgáltatásra van igénye,

szereti, ha a rosszat elkapják, ha nyomoznak a tettesek után, és ha kiderül, hogy mi történt.

Újabb magyar sorozatok jöhetnek

A kifutó sorozatok pótlásáról előre gondolkodnak, nem feltétlenül amerikai sorozatokkal fogják megtölteni a helyüket. Azt tudjuk, hogy új részek készültek Lilu családegyesítő műsorából, a Keresem a családom-ból, és jövőre indul a vakon házasságot kötő reality is. A mi kis falunk saját fejlesztésű széria mellett más tervek is vannak, ezekről egyelőre nem sokat árult el Kolosi: "Ha ez a második lépés a Válótársak után, akkor úgy fogalmaznék, hogy van ötletünk a harmadik, a negyedik és az ötödik lépésre is."

A mi kis falunk után is vannak tervek Forrás: RTL

Nem csak a főműsoridőben, délután is mennek sorozatok az RTL Klubon, a csatorna pedig újabb kísérletbe fog bele: egy indiai sorozat kerül képernyőre hamarosan.

a történetvezetésük nem lassabb, mint egy török szériáé. Sok indiai forgalmazó keresi meg az RTL-t, rengeteg választási lehetőség volt, ezt A kis menyasszony-t választottuk, mert a legsikeresebb Európában."

A sorozatról azt lehet tudni, hogy 2800 részt készült belőle, egyszerre nem szokás megvenni mindet, adagokban vásárolják, ha sikeres lesz. A mérések szerint az elmúlt években leginkább délután csökkent a nézőszám, a kábelcsatornákon azonban jók a számok ilyenkor.

Este tíz még nem késő

Az RTL Magyarország sorozatcsatornaként definiálja a Coolt, itt mutatták be a The Americans-t, az új X-akták-at, és ide érkezik majd nem sokkal az amerikai premier után a Kapcsolat is. Az este tízórai sáv a kábelen nem késő, az első számú csatornán nagyjából akkor érnek véget a saját műsorok, utána kapcsolnak át a nézők.

A The Americans is a Coolon mutatkozott be Forrás: THE AMERICANS

Korábban itt is mentek régi RTL Klub-os műsorok ismétlései, ezek átkerültek az RTL II-re, saját gyártásokkal kiegészülve: itt megy a Való Világ 8, és itt folytatódik majd új részekkel A gyanú árnyékában. A nézők több mint 110 csatorna közt válogathatnak, nagyjából tudják is, hogy mit hol keressenek, ezért az RTL igyekszik karaktert adni a kisebb csatornáknak is, az RTL+-on például kultsorozatok vannak, a Sorozat+-on pedig olyan klasszikusok, mint a Columbo és a Sherlock.

A feliratoktól elmenekülnek a magyar nézők,

ezzel nem is kísérleteznek, minden sorozathoz készül szinkron. A magyarok erre nagyon érzékenyek, ha esetleg egy színész halála miatt megváltozik egy karakter hangja a folytatásban, panaszlevelet is írnak – erre is volt már példa.

Az RTL Magyarország az ízlésformálásra is törekszik, ezért is igyekeznek bevezetni új dolgokat, de kereskedelmi szempontból döntenek, nem éri meg nekik olyan szériát vásárolni, ami nem hoz jó számokat. Hosszabb folyamat, mire a nézők megismernek és megkedvelnek egy szériát, ezért évekkel előre gondolkodnak.