Többször voltam RTL klubos castingon, mint bárki más

Linczényi Márkó
Vágólapra másolva!
A Kolin frontembere, Linczényi Márkó is ott lesz az RTL Klub ősszel induló tehetségkutatójának zsűrijében, a Hungary's Got Talent-ben, Horgas Eszter fuvolaművész, Kovács Patrícia színésznő és Csuja Imre Jászai Mari-díjas érdemes művész mellett. Az énekes nem akar sem jobb fejnek, sem bunkóbbnak tűnni, mint amilyen, az Origónak pedig azt is elmondta, hogy szerinte mi az a három dolog, aminek meg kell lennie egy jelentkezőben ahhoz, hogy esélyes legyen a győzelemre.
Vágólapra másolva!

"Eredetileg jelentkezőként mentem el a Got Talent castingjára, de nem jutottam be a legjobb ötszázba, úgyhogy azt mondták, zsűritagnak jó leszek" - kezdte viccelődve Linczényi Márkó, akivel az RTL Klub új tehetségkutatója kapcsán beszélgettünk.

"Az igazság az, hogy egy másik műsorba hívtak a csatornától, itt figyeltek fel rám, majd elhívtak a zsűritagok válogatására. A legtöbb castingon részt vettek rekordját biztosan én tartom, mivel bennem elsőre biztosak voltak a szerkesztők, és hozzám keresték a többieket. Így tizenhét alkalommal mentem el az RTL székházhoz, mire kiderült, hogy mi négyen alkotjuk a zsűrit."

Hozzá keresték a másik három zsűritagot Forrás: Linczényi Márkó / Facebook

A szórakoztatás a fő cél

"Már a castingunk során is arra gondoltam, hogy a többieknek szakmailag nagyobb a létjogosultsága ebben a szerepben, nekem pedig inkább az a dolgom, hogy önmagam legyek. Nem kell jobb fejnek, okosabbnak vagy bunkóbbnak tűnnöm."

Nem művelődési céllal készülnek a tévés tehetségkutatók, szerinte ezzel tisztában kell lenni nézőként. "Elsősorban a szórakoztatás a cél, a nevettetés, a viccelődés. Nem hiszek abban, hogy a képernyőn tehetségek születnek, nem erről szól ez a világ. Felhőtlen szórakozást nyújtanak a produkciók, amiken lehet nevetni, amiket lehet értékelni, és amikre rá lehet csodálkozni. Művészi értelemben azonban szigorú leszek, nem juthat tovább mindenki, akin jól szórakozom. Fel vagyok készülve, bírom a népharagot, mindig is megosztó személyiség voltam, megszoktam, hogy sokan nem kedvelnek, és nem értenek egyet velem."

A szórakoztatás a cél, de ez önmagában nem elég Fotó: Zsigmond László/Life.hu

Nem mehet tovább az, aki nem közvetít értéket. Tehetségesnek is kell lenni, és egyedinek, amihez párosulni kell szorgalomnak, gyakorlásnak és munkának. Ez a három elengedhetetlen a sikerhez, kettő nem elég hozzá. Nem szabad csalódást okozni azzal a nézőknek, hogy valakit tovább engedünk, aztán később felkészületlenül áll színpadra. Nem szabad összekeverni a szakma valódi képviselőit a tehetségkutatósokkal, ebbe a hibába esik bele sok laikus néző, akik túl sokat várnak el egy tehetségkutató-győztestől, aztán meg nagyot csalódnak."

Extrém dolgokat várnak a nézők

"Mindig szerettem az RTL Klub tehetségkutatóiban, hogy olajozottan működnek, nincsenek kínos csendek, oda nem illő emberek, a Got Talenttől is ezt várom. Most, hogy jobban a kulisszák mögé látok, közelről szembesülök vele, hogy mennyi munka van egy ilyen show-ban. Hízelgő ez a felelősség, amit rám bíztak, és izgalommal vegyes kíváncsisággal várom, hogy kik állnak majd elénk a színpadra."

Úgy véli, a Got Talentben többre van szükség, mint a kizárólag zenei tehetségkutatókban. "Az elmúlt években számos zenészt és énekest vonultattak fel a televíziók,

el se hisszük már, hogy még mindig találni az országban olyan tehetségeket, akik nem mutatták meg magukat.

A nézőket a hideg kirázza a Hallelujá-tól és a Most múlik pontosan-tól, mert extrémebb dolgokra számítanak egy tévéshow-tól."

Lesznek zenészek és énekesek is, de a nézőknek több kell Fotó: Polyák Attila - Origo

"Mivel zenészként dolgozom, különösen a nem zenei fellépőket várom. Sőt, ha egy kisállat érkezik produkcióval, azonnal megnyomom a biztos továbbjutást jelentő aranygombot. A legjobban természetesen egy cintányérozó kis majomnak örülnék, de igazából beérném egy véznaujjú maki középszerű produkciójával is" - mesélte.

Az ingerküszöb az egekben van

Mindig csodálattal figyelte azt az elhivatottságot, amellyel a versenyzők érkeznek. "Nagyon izgalmas kérdés, hogy az elhivatottság mértéke mennyire van arányban a produkció színvonalával.

Elképzelésem sincs, hogy milyen produkció lehet esélyes a végső győzelemre. De mivel a nézők ingerküszöbe az egekben van, gondolom, nem irreális elvárás, hogy cintányérozó majmocskákat lássak a színpadon."

Kovács Patrícia is ott lesz a tehetségkutató zsűrijében, ő a Life.hu-nak adott interjút a műsor kapcsán.