Csobot Adélra tapadtak, Korda György kiborult

Dr. Life, Napidoktor, "Nem szeretnék éhen halni" - Csobot Adél orvosokról és testképzavarról mesélt, orvos, testképzavar
Vágólapra másolva!
Nem csak külföldön fordul elő, hogy egy tévés műsorvezetőért vagy színészért túlságosan is rajonganak néhányan. Itthon sem ritka, hogy a hírességek háza előtt szobroz valaki hosszasan, minden fellépésen az első sorban féltékenykedik a többi rajongóra vagy megszerzi bálványa telefonszámát, és éjjel-nappal zaklatja. Nemrég Vastag Csaba menedzsere akadt ki újfent az őrült rajongók miatt, de nem az x-faktoros az egyetlen, akinek nincs nyugta. Csobot Adél, Király Viktor és Solti Ádám is tapasztalta már, hogy egyesek bátran túllépik a határt, ők meséltek az Origónak.
Vágólapra másolva!

Férfiak és nők másként rajonganak

Akik túlzásba viszik a rajongást, általában álomvilágban élnek, nem a realitás talaján mozogva gondolkodnak. Hevesi Krisztina szexuálpszichológus szerint bebeszélik maguknak, hogy a rajongott fél is szimpatizál velük, és minden apró jelet félreértenek. "Bíztatásnak vesznek minden visszajelzést, majd történeteket kreálnak maguknak, amiket valóban el is hisznek. Mivel egy ilyen képzelt világba kerülnek, értetlenül állnak a visszautasítás előtt. Ilyenkor általában megfordítják a játszmát, ők érzik magukat megsértve, megbántva."

"A valós élet sivárságával szemben álmodják meg a rajongott féllel való kapcsolatukat, mely bizonyos szinten mentális zavarként is minősíthető. A zaklatás másként történik férfiaknál és nőknél, komoly különbségek vannak a nemek között. A férfiaknál szinte kizárólag a szexualitásra vonatkozik és obszcén megnyilatkozásokba is torkollhat. Nekem is van olyan rajongóm, aki először drága szépségnek hívott, majd öt perc elteltével megírta, hogy milyen ribanc vagyok. Idővel azonban a gyűlölet is tompul, nem szabad reagálni semmilyen üzenetre" - mesélte.

A nők inkább a húszas éveikben, a férfiak pedig a harmincasban válhatnak szélsőséges rajongóvá. "A tesztoszteronszint ebben a korban a legmagasabb, és ez a hormon a felelős az agresszióért, a szexuális fantáziáért és a párzásért. A képzelgéseknek tehát biológiai háttere van, az állatvilágban is ugyanúgy megtalálható ez: a hímek bizonyítják rátermettségüket, megküzdenek egymással a kiszemelt nőstényért. Az embereket is ez irányítja, mikor kiszemelnek maguknak valakit, a határokkal azonban sajnos nincs mindenki tisztában."

Eltiltás a rendezvényektől

Vastag Csabának többször is akadt már gondja a rajongókkal, voltak olyan nők, akik hazáig követték és az sem volt ritka, hogy a háza előtt töltöttek órákat, hogy megpillanthassák. A keménymag országszerte követi a koncertjein, négy hölgyet nemrégiben eltiltottak a rendezvényei látogatásától, olyannyira nem tudtak kulturáltan viselkedni. Az egykori x-faktoros menedzsere Facebook-posztban kérte meg az őrült rajongókat, hogy többet ne jelenjenek meg az énekes közelében, különben jogi útra terelik az ügyet. Vastag Csaba körül a napokban újabb botrány tört ki, egy éjszaka alatt kétszer is defektet kapott az autója: szerintük ez sem lehet a véletlen műve.

Vastag Csaba rajongóit hiába figyelmeztették Forrás: Facebook/Vastag Csaba

Posztobányi Andor elmondta, hogy a probléma továbbra is fennáll, az érintetteket már nem is rajongónak, inkább fanatikusnak nevezi. "Csabának írogatnak folyamatosan olyanokat, hogy félre van vezetve, hiszen ők továbbra is csak mellette akarnak állni. Az eseményekért a többi rajongót teszik felelőssé, akikre konkurenciaként tekintenek. Az eltiltottak fele eljár a rendezvényekre továbbra is, azzal védekezve, hogy nincs jogunk a kitiltáshoz, a kérést elengedik a fülük mellett."

"A pohár ott telt be, hogy már koncerteken is feszültséget gerjesztettek, és a Csaba körüli személyeket is megtalálták a szórakozásukkal. Egyelőre a legvérmesebbeket próbáljuk kiszűrni, de nagy hátrányunk velük szemben, hogy mi ezzel nem igazán szeretnénk foglalkozni. Nem akarunk rendőrségre, bíróságra járogatni, ahol újabb lehetőségként élhetik meg azt, hogy találkoznak vele. A szakértő nem tudja megállapítani a kerekek kiszúrásának szándékosságát, mindössze furcsállja, hogy pár órán belül kétszer megtörtént, de hát lottó ötös is több van egy évben, minden megtörténhet" - részletezte.

Az egykori X-Faktor győztes nem akar a témával foglalkozni, a nyári koncertekre és új lemezére koncentrál. "Évek óta próbálkozik , hogy hol szép szóval, hol ingerültebben, de nem csitul a zaklatás. Tavaly arra a kiírására, hogy nem normális a viselkedésük még ők fenyegetőztek személyiségi jogi perrel, ami nyilvánvalóan újabb lehetőség volt arra, hogy személyes kapcsolatban lehessenek vele."

Ijesztő követések

Az X-Faktor-ban feltűnt Csobot Adélnak főként a verseny ideje alatt okoztak gondot a túlzásba vitt rajongással. "A ház előtt várakozó rajongók sokszor követtek, ami elég kellemetlenné vált egy idő után. Volt olyan, hogy süteményt sütöttek és felcsengettek a lakásba, hogy átadhassák. Ilyen többször is volt, így hát kezdett sok lenni belőle. Olyan is előfordult, hogy egy bevásárlóközpontban több ruhásüzleten keresztül követett egy fiatalember, de megszólítani nem mert, csak végig a nyomomban volt, ami azért elég ijesztő tud lenni" - mesélte megkeresésünkre.

Ijesztő volt, mikor szótlanul követték Fotó: Szabó Gábor - Origo

Tojást dobott utána

Korda Györgynek egyetlen alkalommal volt összetűzése egy rajongójával, az is még a hetvenes években történt. "Akkoriban a Tigris utcában laktam és lent a ház előtt odajött hozzám egy feldúlt arcú hölgy, és azt mondta, Korda Györggyel akar beszélni. Mondtam neki, hogy jó helyen jár, én vagyok. Erre azt mondta, hogy nem velem, hanem az igazival! Megcsinálta legalább ötször velem, és mindig mondtam, hogy ne szórakozzon már velem, tényleg én vagyok. Ezzel egy idő után olyannyira felbosszantott, hogy egyik alkalommal utána vágtam egy tojást. Soha senki nem zaklatott engem előtte és azóta sem, ez az egyetlen extrém helyzet fordult elő velem" - mesélte.

Elkerülték az őrült rajongók, egyetlen extrém esetre emlékszik Forrás: FEM3

Lépten-nyomon fényképek készülnek

Az X-Faktor ideje alatt meglehetősen botrányos rajongótábora volt a ByTheWaynek. Az élő adások után sem hagyták békén őket a tinilányok az RTL Klub székháza előtt, és az is előfordult, hogy a Corvin sétányon található lakásukhoz is bejutottak. Megvárták, míg kinyílik az ajtó és bementek, ott várták az énekeseket, amivel a fiúk szerint átléptek egy határt és zavarták az intim szférájukat.

Az együttes énekesét, Feng Ya Ou Ferencet külön is érték már atrocitások, noha leginkább akkor rohamozzák meg őket a rajongók, ha hárman tűnnek fel valahol. "Egyszer utaztam a metrón és a telefonomat nyomkodtam, mikor feltűnt, hogy öten körbeállnak, de csak a felém fordult cipőkből lettem erre figyelmes. Mikor felnéztem, öt lány fényképezett éppen, amit később fel is tettek a közösségi oldalunkra."

Gyakran előfordul, hogy tudtuk nélkül fotózgatják őket Fotó: Bielik István - Origo

Éjjeli kopogtatás az ajtón

A Megasztár negyedik szériájának a győztese, Király Viktor is tapasztalta már, hogy milyen a túlzásba vitt rajongás. "A verseny után két évig brutális mennyiségben érkeztek levelek, és az is előfordult, hogy néhányan megtudták hol lakom és bekopogtak az ajtómon az éjszaka közepén. Ott rontottam el, hogy első alkalommal ajtót nyitottam, ezen pedig felbátorodtak és többször is megtörtént az eset. Úgy tapasztaltam, hogy szépen, de határozattan kell megkérni őket, hogy hagyják abba, nálam ez szokott működni. Manapság is előfordul, hogy számon kérnek rajtam bizonyos dolgokat, például a múlt héten kitettem egy esemény plakátját, ami nagy vihart kavart, páran megírták, hogy mit képzelek magamról, hogy csak az utolsó pillanatban közlöm velük, hogy koncertem lesz."

"Volt olyan is, hogy kiszivárgott a telefonszámom, de nem cseréltem le, szerencsére gyorsan lecsengett az ügy. Minden ilyen fellángolás csak egy ideig tart, aztán elmúlik, általában kedves rajongókkal találkozom, akik ismerik és meg is tartják a magánszféra határait"- részletezte kérdésünkre.

Király Viktor szerint meg kell kérni őket, hogy ne folytassák Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Menyasszonyát sem kímélik

Öt évvel ezelőtt, mikor először tűntem fel a képernyőn az X-Faktor-ban, még minden kommentet elolvastam, nagyon érdekelt, hogy mit gondolnak rólam mások, a levelek többségére is válaszoltam, invitáltam a rajongókat a koncertjeinkre. Idővel rájöttem, hogy ez nem működik így, néhányan nem álltak meg az egyszerű érdeklődésnél és szimpátiánál, többet is akartak. Az obszcén, szexuális tartalmú leveket mindig reakció nélkül szoktam hagyni, azokkal nem tudok mit kezdeni. Fiúk és lányok is felajánlkoznak, hogy bármit csinálhatok velük, ez messze túlmegy a határon" - mesélte Solti Ádám.

A rajongóival szívesen tartja a kapcsolatot, sok Barátok közt néző követi a Facebookon. "Tudatosan működtetem az oldalam, nem osztok meg és nem lájkolok semmit, mert előfordult, hogy számon kértét, hogy mit miért csinálok. Az érdeklődő üzenetekre szívesen válaszolok, de azoknak nem írok vissza, akik csak a feszültséget gerjesztik az oldalon. Mostanában előbukkant egy hölgy, aki lehetetlen dolgokat kommentel, például a múltkor azt kérdezte, hogy tudom-e, hogy a menyasszonyom a húgom. Elképesztő dolgokat tudnak művelni néhányan, és leginkább az bánt, mikor a páromat is megtalálják ilyenekkel."

A szexuális tartalmú levelekre sosem válaszol Forrás: RTL Klub