Menjen tévéshow-ba a négyéves gyerek?

csisz
Vágólapra másolva!
Az RTL Klub új tehetségkutató műsorába, a Hungary's Got Talent-be már négyéves kortól várják a jelentkezőket, a TV2-n pedig vasárnap este startol Az ének iskolája, ahol hét év feletti diákok állnak színpadra hétről hétre. Dr. Vajda Zsuzsanna gyerekpszichológus szerint nagyközönség előtt előadni nem rájuk méretezett feladat, teljesen megváltozhat a személyiségük. A TV2 kreatívigazgatóját, Ökrös Gergelyt is megkérdeztük, ők hogyan vigyáznak a műsorban szereplő gyerekekre.
Vágólapra másolva!

A Hungary's Got Talent-ben akár négyéves gyermek is felléphet, a TV2-n pedig a héten, vasárnap este startol Az ének iskolája. A Virtuózok, a Csillag születik, az X-Faktor és a Megasztár is mutatott be kis tehetségeket, és ifjú énekes-előadó tehetségeket vár a hamarosan induló Minisztár – A Játékkészítő tehetségek versenye is, melyben hat éven aluli gyerekek számára is létrehoztak egy kategóriát. A verseny a tavaly december végén bemutatott musical, A Játékkészítő dalaira épül. A győzteseket nyeremények várják, és a megmérettetés a Minimax csatornán követhető majd.

Veszélyes ez a gyerekekre?

Vajda Zsuzsanna szerint sok mindentől függ, milyen hatással van rájuk a versenyhelyzet. "Ha a feladatok megfelelnek a teljesítőképességüknek, ha az értékelés igazságos, a versengés rendkívül pozitív hatással van a gyerekekre. Az iskolai, baráti sportversenyben az is jó, hogy változhatnak a szerepek: vesztesből győztes lehet. A versenyszellem felébresztése és kezelése az egyik legfontosabb pedagógiai eszköz. Mindennek az ellenkezője igaz a nagy, nyilvános versenyekkel kapcsolatban. Nagyközönség előtt előadni nem gyerekekre méretezett feladat. A kritériumok nem világosak, különösen egy gyerek számára nem."

"A versenyben nem lehet újraindulni, a veszteseket és a nyerteseket is hatalmas tömegek ismerik meg: hiszen az egésznek ez a célja, a nézőszám növelése. Valójában mind a nyereség, mind a veszteség hatalmas rizikó a gyerekeknek. Az, aki veszít, csökkent értékűnek érezheti magát, a szülei csalódnak benne, súlyos vereségként éli meg, hogy nem sikerült az élre jutnia. Elmehet a kedve a zenéléstől, vagy legalábbis attól a fajtájától, amely nem vezet látványos közönségsikerre" – részletezte.

"De az sem jár jobban, aki nyer: annak a gyereknek, aki egy ilyen procedúrán végigmegy, teljes egészében megváltozik a személyisége. Más lesz a fontos és értékes számára, sokan soha többé nem tudnak szabadulni a késztetéstől, hogy ismét versenyezhessenek. Átalakulnak a szülőkkel és a barátokkal való viszonyok, megigézi őket a csillogás."

Vajda Zsuzsanna gyermekpszichológus szerint a csalódás elveheti a gyerekek kedvét a zenéléstől Fotó: Bielik István - Origo

Kiskorú veszélyeztetésének minősülhetne

A pszichológus megdöbbentőnek tartja, hogy a gyerekek versenyeztetésével kapcsolatos negatív tapasztalatok sem voltak elegendők arra, hogy mozgósítsák a gyermekvédelmi hatságokat. "Sok olyan dolog történik velük, ami más esetekben kiskorú veszélyeztetésének minősülne: heteket mulasztanak az iskolából, életkoruknak nem megfelelő, erőltetett képzésen vesznek részt. Van valami pikáns abban, hogy az iskolát sokan úgy emlegetik, mint ami megbetegíti a gyerekeket, de tanult kollégáimnak vagy a politikának egy szavuk sincs a gyerekek versenyeztetése, a nyilvánosság előtti kereskedelmi, de akár politikai kihasználása ellen."

A szülők és a gyerekek érdekei nem mindig esnek egybe

"Holott az ENSZ sokat hivatkozott Gyermekjogi Chartája tiltja a gyerekek kereskedelmi célú kihasználását, sajnos, ennek a passzusnak nagyon is szelektíven tesznek eleget a tagországok. Hasonló esetekben egyszerűen a szülő aláírását kérik, és kész. A gyermekvédelemre pontosan azért van szükség, mert a szülők és a gyerekek érdekei nem mindig esnek egybe, a szülő nem képviseli megfelelően a gyerek érdekét. Gyakran jóhiszeműen, hiszen úgy ítéli meg, hogy a gyerek szépen szaval, énekel és a jövőjét igyekszik egyengeti. Ez azonban az eseteknek csak egy töredékében van így" – mesélte.

"A magam részéről azt tanácsolom a szülőknek, hogy nagy ívben kerüljék a nagy nyilvános versenyeket. A leginkább taszítók a gyermekszépségversenyek, amelyeken újabban a szereplőket már plasztikai műtétekkel is igazítják. Az éneket és egyéb produkciókat bemutató versenyek sem sokkal jobbak: egyébként valamennyi súlyos anyagi áldozatot igényel a szülőtől, ami egyáltalán nem mindig térül meg."

A Törökországban megrendezett Little Miss World gyermekszépségversenyen tavaly 21 ország képviseltette magát összesen 42 versenyzővel, a világversenyre a Sztárcsemete Hungary ügynökég hét gyermekkel érkezett, az ötéves Medgyesy Mimi a Tiny Miss World címet kapta meg, a legkisebbek versenyét nyerte. Az Origo megkereste a kislányt és családját, erről hosszabban itt olvashat.

A TV2 műsorában kiemelten figyelnek a gyerekekre

Tavaly az 1999-es születésű Berki Artúr nyerte Az ének iskolájá-t, egy évvel korábban pedig Szulák Andrea tanítványa, Farkas Zsolti bizonyult az osztály legjobbjának. Az új osztály diákjai vasárnap este mutatkoznak be a műsorban, az évadban tizenhat diákot irányít a tanári kar. A TV2 tehetséggondozója figyel arra, hogy a gyerekek ne szenvedjenek lelki sérülést a show miatt.

Berki Artúr nyerte meg tavaly a TV2 tehetséggondozóját Forrás: TV2 Sajtószoba

Innen nem lehet kiesni

"A műsor egyik nagy jellegzetessége, hogy innen nincs kiesés, minden gyerek megjelenik minden adásban, folyamatosan jelen vannak. Maga a műfaj sem tehetségkutató, hanem tehetséggondozó, a kisdiákok fejlődését követi hétről hétre, ez a fejlődés pedig nagyon látványos. Már azok a gyerekek, akik bekerülnek, nagyon tehetségesek, egyenletesen magas színvonalat hoznak, és a tanáraik a lehető legnagyobb gondoskodással és odaadással segítik őket abban, hogy új dolgokat sajátítsanak el, tanuljanak meg, magabiztosabbá váljanak" – mondta el az Origónak Ökrös Gergely, a TV2 kreatívvezetője.

A kreatívvezető szerint magabiztosabbá válhatnak a gyerekek Fotó: Pályi Zsófia - Origo

Vannak olyanok, akiknek már van zenei képzettségük, esetleg zenészcsaládból származnak, és olyanok is, akik nem tanultak még énekelni, más-más a korosztály is. "A diákokat soha nem egymással hasonlítják össze a tanárok, a fejlődésüket saját magukhoz mérik, és az osztályzatok is mindig ennek szólnak. A stáb és a szülők szorosan együttműködve dolgoznak, ennek a stábnak része pszichológus is, aki beszélget szülőkkel és gyerekekkel is. De már a forgatásokat is komoly felkészülés, rengeteg beszélgetés előzi meg. Fontos, hogy a gyerekek ezt nem versenyként, vagy tévéműsorként élik meg, olyan ez nekik, mint egy tábor, ahol tanulnak és szórakoznak is."

A TV2 kreatívfőnöke szerint már az első két évadban is remek kis közösségek alakultak ki, a mai napig tartják a kapcsolatot, csinálnak közös programokat. A tanárok is tartják a kapcsolatot minden diákjukkal, Hajós például dalt írt a tavalyi győztesnek, Berki Artúrnak, de a többiek sem veszítették szem elől egykori tanítványaikat. "Az évad végére mindannyian magabiztosabban jelennek meg a színpadon, a sok dicséret hatására bátrabban szerepelnek" – vélekedett.

A tanárok nagyon figyelnek a diákokra, sok pozitív visszajelzést adnak Forrás: TV2

A legrosszabb osztályzat hármas, de olyat még adtak a tanárok a műsorban. Az osztályzás Ökrös szerint egyébként is inkább teljesítményre sarkall, és a tanárok a magyarázatnál is jó tanácsokkal látják el a diákokat, nem kritizálnak, segítő szándékkal állnak hozzájuk.

Korábban is versenyeztek gyerekek

A gyerekszereplőknek szánt tévéműsor mellett olyanokban is tűntek fel tizenévesek, melyekben komoly harc ment a továbbjutásért, sokat kellett tenni a nézők szimpátiájának megszerzéséért. László Attila például tizenöt évesen nyerte meg a Csillag születik harmadik évadát, azóta is zenével foglalkozik. A versenyt követően édesapja elmondta az Origónak, hogy ha fia kitartóan dolgozik, jó lehetőség lesz számára a zenei pálya, mert pénzt tud vele keresni, és ez neki is egy kis segítség lesz öreg napjaira. "Megnyugtató érzés, hogy tudom, jól van, azt csinálhatja, amit szeret" – tette hozzá.

Máig az élete része a zene Forrás: RTL Sajtóklub

Utasi Árpit mesemondóként ismerték meg a nézők, a kis szőke fiúból azóta tinédzser lett, elmondása szerint megfordult vele a világ, többet cikkeztek azóta arról, mennyire magába fordult. A Csillag születik-ben nyert autó és a tizenkétmillió forint már nincs meg, a járművet eladták, a pénzből pedig földet és haszonállatokat vásárolt a család.

Mesemondóként ismerte meg az ország Forrás: RTL Sajtóklub

Tizenéves kislányként lettek ismertek

Tóth Lüszi a Megasztár szabályának megváltozásakor, tizenhárom évesen került be a versenybe. "Ez a tehetségkutató műsor nagyon felcsigázta annak idején, nem lehetett visszatartani. Nem vágyott ő soha ismertségre, egyszerűen csak ki akarta próbálni magát, de amikor már bekerült a tévébe, nem lehetett mit csinálni. Egy tiszta, őszinte gyerek volt, de a műsorban szembesülnie kellett egy csomó rossz dologgal, egyszerűen nem értette, hogy miért osztja meg az embereket. Nem értette, hogy miként utálhatja valaki a semmiért, miért van az, hogy ha csak el mer mosolyodni a színpadon, akkor már mindjárt nagyképűnek bélyegzik" – mondta el korábban a lány édesanyja, Tóthné Lukács Edit az Origónak.

Nem értette, miért nem szereti mindenki Forrás: Tóth Lüszi

Patai Anna tizenegy évesen került be a Megasztár ötödik szériájába, a kislány már akkor élvezte a rivaldafényt. Azóta több saját dalt és videoklipet készített, tavaly második helyezést ért el Japánban egy tehetségkutatón, idén pedig győztesként került ki a műsorból.

Patai Anna Japánban nyert tehetségkutatót Forrás: Patai Anna / Facebook

Egy másik ismert fiatal énekeső, Hien 1994-ben született, és 2008-ban került be a műsorba."Kiskoromtól fogva az volt az álmom, hogy híres énekesnő lehessek. Nem lehet azt mondani, hogy közben nincs fiatalkori, tiniéletem vagy hogy elhanyagolnám a tanulást. Ugyanúgy járok suliba mindennap, készülök a továbbtanulásra, a szabadidőmben pedig a barátnőimmel vagyok" – mondta el akkor. Később is a zenei pályán maradt, az első lemeze egy évvel később jelent meg, 2014-ben bekerült A Dal-ba, és énekelt a Nagy Duett-ben is. Idén színésznőként is kipróbálta magát, a Budapesti Operettszínház Miss Saigon című musicaljében a főszereplő Kimet alakította.

Nem maradt ki semmiből a tehetségkutató miatt Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Tavaly a legfiatalabb nyerte az X-Faktort

Tóth Andi tizenöt évesen hozta el a műsor fődíját, ezzel pedig ő lett a magyar X-Faktor legfiatalabb győztese. A kommentelők már akkor sem kímélték, amikor bekerült a legjobb tizenkét énekes közé, a legtöbben azt jósolták, hogy ilyen fiatalon nem tud majd mit kezdeni a hirtelen jött sikerrel.

"Többen írják, hogy majd biztosan elszállok magamtól a nagy felhajtásban, vagy pár éven belül meghalok a sok pia és a drog miatt, és írtak olyat is, hogy biztosan terhes leszek. Erre ne számítsanak, mert ezek nem fognak bekövetkezni" – mondta az Origónak. A nagyváradi diáklány három és fél hónapnyi izgalom és munka után egy éven keresztül havi egymillió forintot, nyaralást és kocsit kapott a csatornától.

Tizenöt évesen hozta el a fődíjat Forrás: RTLKLUB