Ez lehet a legjobb úti cél májusban

Nha Trang
Vágólapra másolva!
Ebben az országban 300 forint alatt kínálják a félliteres sört, az ételek és a szállások döbbenetesen olcsók, sőt már májusban 32 Celsius fokos az átlaghőmérséklet, és gyönyörű aranyszínű tengerpartok találhatók.
Vágólapra másolva!

Azok a magyarok, akik még nem tudják, hogy merre utazzanak idén májusban, és olyan pihentető célpontot keresnek, ahol már ilyen korán perzselő a hőség, meseszép és tiszta a tengerpart, az étel - ital és a szállás is olcsó, valamint nagyon érdekes örökségi látnivaló vannak, akkor Vietnámban minden bizonnyal megtalálják, mindazt, amire vágynak. 

A délkelet-ázsiai országban már áprilistól 30 Celsius fok fölé emelkedik a hőmérséklet, ami egész nyáron kitart, és csak pár fokot esik vissza. 

Az ember itt több tucatnyi érdekes várost és tengerparti települést fedezhet fel kiváló árkategóriában. 

A XXI. században Ázsia és a világ egyik legmagasabb növekedési ütemét mutató dinamikus gazdaságával rendelkezik, és az újonnan iparosodott országok közé tartozik. Tavaly ez volt a világ 16. legnépesebb országa, mintegy 101 millió fő lakossal. Éghajlata meglehetősen speciális, monszun jellemzi, és mindössze két évszak váltja is egymást, a száraz, hűvösebb, illetve a májustól októberig tartó forró és esős. 

Az ország legizgalmasabb városai közé tartozik a főváros Hanoi, és a legnagyobbnak számító Ho Si Minh, valamint a kisebb, történelmi város, Hoi An. A Vietnam északi részén fekvő Hanoiban érdemes felfedezni az óváros szűk utcáit, a labirintusszerű piacokat, és az utcai éttermek standjainál a bátrak megkóstolhatják a helyi finomságokat és a vietnami kávét. Az olyan ősi templomoknak köszönhetően pedig, mint a Ngoc Son-templom még többet tudhatunk meg a vietnámi kultúráról. 

Hanoi, Vietnám,
Hanoi, Vietnam 
Fotó: Shutterstock/Andy Soloman / Shutterstock/Andy Soloman

Hanoi központjában található a Hoan Kiem-tó, amely békés oázis a nyüzsgő városban. A Ho Si Minh-komplexumban, amely a Ho Si Minh-mauzóleumot, az elnöki palotát, Ho Si Minh gólyalábas házát és az Egyoszlopos Pagodát foglalja magába, a nemzet történelméről okosodhatunk. Ho Si Minh egyébként a vietnámi nemzeti mozgalom vezetője volt 1954 és 1969 között, Észak-Vietnám, vagyis a Vietnámi Demokratikus Köztársaság elnöke és miniszterelnöke volt.

Hoan, Kiem, tó, Vietnám,
Hoan Kiem-tó Vietnámban
Fotó: Shutterstock/Dong Nhat Huy / Shutterstock/Dong Nhat Huy

Vietnám középső partvidékén található Hoi An - egy történelmi város, amely az UNESCO Világörökség részét képezi, és a 15. századból származó, gyönyörűen megőrzött kikötővel rendelkezik. Itt felfedezhetjük a lampionokkal megvilágított utcákat, templomokat, pagodákat és régi üzleteket. A város híres a szabóiról is - néhány nap alatt kiváló minőségű méretre szabott ruhát vásárolhatunk itt magunknak. 

Hoi, An, Vietnám,
Hoi An, Vietnam
Fotó: Shutterstock/Hien Phung Thu / Shutterstock/Hien Phung Thu

Hoi An a Thu Bon folyó mentén fekszik, így aki itt jár, beiktathat egy felejthetetlen hajókirándulást is, és megcsodálhatja a vidéki rizsföldeket és kókuszdió-ültetvényeket is. A közeli An Bang és Cua Dai strandjain pedig napozhatnak, vagy akár sportolhatnak is a vízben. 

Vietnámban járva vétek lenne kihagyni a délen található Ho Si Minh-várost (korábbi nevén Saigont), amely az ország fő kulturális központja. A legikonikusabb látnivalója a Függetlenségi Palota, amely a vietnami háború alatt Dél-Vietnam elnöki palotájaként szolgált. A városnak pezsgő éjszakai élete is van, tetőtéri bárokkal, klubokkal, élőzenés szórakozóhelyekkel, és nyüzsgő utcai piacokkal. A kultúra kedvelőinek az Operaház és a Szépművészeti Múzeum is rendelkezésére áll. 

Ho Si Minh, Vietnám
Fotó: Wikipedia

Azok pedig, akik inkább a napsütésben mártóznának meg, a Halong-öböl felé vegyék az irányt. Az Észak-Vietnamban fekvő, lenyűgöző szépségű forró helyszín smaragdzöld vízéről és mészkőből épült tornyairól híres. Az öböl természeti szépségét tornyosuló sziklák, boltívek és barlangok alkotják. A Halong-öböl megtekintésének egyik legjobb módja a hajós utazás. Innen nagyon jól felfedezhetők az úszó falvak, és a rejtett lagúnákon akár kajakozni is lehet. A környéken kipróbálható szórakoztató tevékenységek közé tartoznak a főzőtanfolyamok, a tai chi foglalkozások és az éjszakai tintahalhalászat.

Habár maga a repülőjegy viszonylag drága mulatság, az országban már olcsóbb árak fogadják a turistákat. 

Ho Si Minh-városban egy sörért mindössze 50 pennyt kell fizetni, míg Hanoiban 40 pennyt, Hoi Anban pedig mindössze 18 pennyt. 

Egy nemrégiben készült tanulmány szerint Vietnamban egy sör átlagosan 79 pennybe kerül. A Hiker's Bay azt állítja, hogy egy háromfogásos étkezést két személyre mindössze 15,45 fontért lehet kapni. A hotelek sem drágák, állítólag már 6 fontért meg lehet szállni egy hostel kollégiumában, Ho Si Minh-városban a legolcsóbb szoba mindössze 4 font volt éjszakánként, míg Hoi Anban már 7 fontért kapható egy privát szoba. Aki egy kicsit több luxusra vágyik, az már 26 fontért élvezheti a luxus hotelszobát.

Forrás: Daily Star