Vágólapra másolva!
Szabadlábon Erdélyben címmel új útifilmsorozat indul szombaton a Magyar Televízió 2-es csatornáján.
Vágólapra másolva!

A köztelevízió új, tizenöt részes ismeretterjesztő alkotásában budapesti és erdélyi fiatalok együtt fedezik fel Erdély keleti területeit, Székelyföld azon szegletét, ahol a mai napig a lakosság háromnegyede magyar - áll az m2 közleményben.

Arra keresik a választ, hogy mit tud ma egy huszonéves budapesti fiatal Erdélyről, mi történik vele, ha térképpel és kamerával a kezében egyszer csak Székelyföldön találja magát. A felvételek idén augusztusban készültek: három csapat (melyek mindegyike egy budapesti és egy erdélyi fiatalból állt) járta végig Gyergyó, Csík és Kovászna vidékét. Mindenhol megálltak, ahol látnivalót találtak.

Az első öt adásban Mórocz András és Pap Tibor járja be Gyergyó vidékét. A fiúk sóbányászokkal beszélgetnek, megmásszák a Békás-szoros sziklatornyát, csónakáznak egy kört a Gyilkos-tavon. A fiatalok autóval vagy biciklivel utaznak, három kamera követi őket, de ők maguk is fényképeznek, videóznak.

Az m2 szombat délutánonként jelentkező sorozata az utazók élményeit közvetíti, de mindenekelőtt ismeretterjesztő műsor: történelmi, földrajzi, kulturális, néprajzi és szociográfiai ismereteket tolmácsol modern vizuális megoldásokkal - áll a csatorna közleményében.