Borzasztó a Windows 11 új funkciója

windows 11 laptop notebook noteszgép számítógépezés computer pc
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Érthetetlenül lassan csomagolja ki a RAR és a 7-Zip archívumokat a Fájlkezelő.
Vágólapra másolva!

Valamikor az ősz során általánosan elérhetővé válik a Windows 11 harmadik stabil főverziója, a 23H2 verziójelzésű kiadást a fogyasztókkal való kommunikáció során vélhetően Windows 11 2023 Update néven emlegeti majd a Microsoft. Ez szokás szerint ingyenes lesz a rendszert használók számára, a funkcióinak javát az elmúlt hónapok összegző frissítéseiben csendben már leszállította a Microsoft, a megjelenésekor ténylegesen csak aktiválni kell azokat egy apró és gyorsan települő javítással.

Sokan reménykedtek benne, hogy az idei Windows 11-re való frissítés után képesek lesznek egy újabb segédprogramot száműzni a számítógépeikről Forrás: Windows / Unsplash

A 23H2 talán legnagyobb figyelmet kapott újítása, hogy a továbbreszelt Fájlkezelő alkalmazása képessé vált a ZIP után többféle népszerű archívum kicsomagolására, így elméletben többek közt a TAR, a RAR, és a 7-Zip fájlok kibontásához sem lesz szükség többé külön tömörítőprogram telepítésére.

A Neowin írója most a körmére nézett a fejlesztésnek, és a jelek szerint nem eszik ilyen forrón a kását, a RAR és a 7-ZIP fájlokat rendszeresen kicsomagolók mégis kénytelenek lesznek megtartani a kedvenc tömörítőprogramjukat.

A kiadvány munkatársa AMD Ryzen 2600 processzoros asztali számítógépen és Intel Core i3-1125G4 központi egységes laptopon is 24 GB méretű fájlokkal tesztelte a kicsomagolás tempóját. Tapasztalatai szerint a Windows gyári Fájlkezelője a TAR formátum esetében az elvárt sebességgel működik, a WinRAR és NanaZIP (forkolt 7-Zip) esetében látott sebességgel csomagol ki.

A 24 GB-os archívum kicsomagolásának ideje az asztali számítógépen, a kisebb érték a jobb Forrás: Neowin

A RAR és a 7-Zip archívumok esetében viszont drámaian kilóg a lóláb, a jóval erősebb asztali PC-n nyílt szét igazán az olló, de a laptopon is óriásiak maradtak a különbséget. Az asztali gépen a Fájlkezelő érthetetlen okból a WinRAR-hoz képest háromszor, a NanaZIP-hez képest pedig kétszer lassabban csomagolta ki a RAR archívumokat. A 7-Zip archívumok esetében ennél is drámaibbnak bizonyult a helyzet, ebben a tesztben a WinRAR és a NanaZIP szinte fej-fej mellett teljesítettek,

míg a Fájlkezelő bő hétszer lassabbnak bizonyult náluk.

Mindez azt jelenti, hogy igazán méretes archívumok esetén gyorsabb lehet letölteni és telepíteni az említett tömörítőprogramokat, majd kicsomagoltatni velük a fájlokat, mint megvárni, hogy a Windows 11 fájlkezelője önerőből végezzen a munkával.

A 24 GB-os archívum kicsomagolásának ideje a laptopon, a kisebb érték a jobb Forrás: Neowin

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!