Windows 10-en is nehezedik a véletlen adatvesztés

laptop notebook számítógép windows 10 computer
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Hamarosan megkapja az utódjában debütált adatmentő felületet a rendszer.
Vágólapra másolva!

A Windows 11 jelenlegi főverziójának egyik újdonságát az automatikusan működő adatmentő eszköze jelenti, a rendszer beállításakor felbukkan egy ablak, hogy a felhasználók opcionálisan felhős mentést készíthetnek az Asztal, a Dokumentumok, a Képek, a Videók, továbbá a Zenék mappák tartalmáról.

Windows 10-en is elérhetővé válik a felhasználói mappákban tárolt adatok felhős mentését pofonegyszerűvé tevő app Forrás: Microsoft

Nem egy teljesen új szoftverről van szó, a Microsoft végső soron csak új formában tálalja a OneDrive felhőtárhelyének már régóta elérhető biztonsági mentési funkcióját. A bekapcsolása esetén az említett mappák tartalma folyamatosan szinkronban marad a használt Microsoft-fiók felhőtárhelyével, a OneDrive böngészős felületén akár közvetlenül is elérhetik az állományaikat a számítógépezők.

Ez nem rossz dolog, hiszen drámaian megkönnyíti új számítógép vásárlása esetén a felhasználói adatok átvitelét, továbbá sokkal nagyobb eséllyel helyreállíthatóak lehetnek az adatok, ha elhalálozik a háttértár, sikerülne fontos fájlokat letörölni, vagy épp zsarolóvírusos támadás történik.

Az egyetlen potenciális probléma, hogy a OneDrive ingyen csak 5 GB felhőhelyet kínál, így aki ennél több fájlt őrizget és szeretné teljesen mértékben igénybe venni a biztonsági mentési funkciót, az kénytelen lehet legalább a Microsoft 365 alapverzió előfizetést beszerezni, ez havi 539 forintért vagy évi 5389 forintért 100 GB-ra bővíti a tárhelyet.

Az új adatmentő appot most beépíti a Windows 10-be is a Microsoft, a nyilvános tesztelését már megkezdte a rendszer augusztusi opcionális frissítésében. Ha minden jól megy, akkor a szeptemberi hibajavító keddes frissítés részeként minden felhasználónál elérhetővé válik majd a felület.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!