Zendülés tört ki a Redditen

okostelefon smartphone tini mobilozás kávézó
Vágólapra másolva!
Veszélybe kerültek a nem hivatalos appok, millió feliratkozós közösségek sötétülnek el.
Vágólapra másolva!

Óriási botrány tört ki a Reddit közösségi portál háza táján, a Twitter után szabadon 2023. június 12-től drámaian meg kívánja emelni az internetes programozási felületeihez (API-jaihoz) való hozzáférés árát, ezen keresztül kommunikálnak vele többek közt a nem hivatalos kliensalkalmazások is.

Nem örülnek a reddites közösségek moderátorai, állításuk szerint nem elég jók a hivatalos appok Forrás: Pixabay / Pexels

A nem hivatalos kliensprogramok fejlesztői az új árazást látva arra az álláspontra helyezkedtek, hogy a változtatás a termékeik végét jelenti, nem lesznek képesek kigazdálkodni a Reddit által kért díjat. Emiatt most sztrájkot szerveztek egyes reddites közösségek házigazdái, a változtatás életbe lépésének napján 48 órára privátra fogják állítani a subredditeknek hívott közösségeiket, ha pedig nem lesz változás, akkor közülük néhányat végleg törölni is kívánnak a tulajdonosaik.

Az akcióban több olyan subreddit is részt fog venni, amelyek egymillió feletti feliratkozóval rendelkeznek.

Ez nem pusztán szimpátiatüntetés a házigazdák részéről, a nagy subredditek moderátorai az általuk vacaknak titulált hivatalos eszközökkel nem lennének képesek racionális erőfeszítéssel rendet tartani a közösségeikben, állításuk szerint kénytelenek a veszélybe került appokat használni a célra.

A Reddit egyelőre próbálja védeni a változtatást, állítása szerint az API-hívásokkal hatékonyan bánó appok esetében havonta pár dollárra jönne ki felhasználónként az elérési tarifa.

A cég szerint a problémát az jelenti, hogy a nem hivatalos appok fejlesztői teljesen feleslegesen óriási terhelést okoznak, az egyik nagy bűnösként meg is nevezték a népszerű Apollót. Ennek a fejlesztője viszont gyorsan visszavágott, mérései szerint a hivatalos Reddit mobilapp és az Apollo körülbelül ugyanolyan mértékben terhelik a közösségi szolgáltatás infrastruktúráját, így alaptalannak és hamisnak tartja a Reddit által felhozott vádat, az új árazást pedig abszurdnak és megfizethetetlennek véli.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!