Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Ezek a nemzetközi örökbefogadás szabályai Magyarországon

Fotó: Shutterstock
Vágólapra másolva!
Magyarországon 2020 óta egyszerűbb és gyorsabb a gyermekek örökbefogadása. A belföldi örökbefogadás azonban nem minden esetben vezet eredményre, így minden évben vannak gyermekek, akik végül külföldi szülőkhöz kerülnek. Külföldre kizárólag olyan gyermekek kerülhetnek, akiknél a belföldi örökbefogadás nem járt eredménnyel, és ez a jövőben sem várható.
Vágólapra másolva!

Magyarországon 2020 óta könnyebb gyermekeket vagy testvéreket örökbe fogadni, mint előtte volt. Azonban nem minden gyermeket fogadnak be magyar családok elfogadási szempontok miatt, így bizonyos feltételek esetén akár külföldön élő családokhoz is kerülhetnek.

 

Mit nevezünk nemzetközi örökbefogadásnak?

Jogszabály szerint akkor beszélhetünk nemzetközi örökbefogadásról, ha annak következtében a gyermek végleges jelleggel más országba kerül (tehát független az örökbefogadó állampolgárságától és tartózkodási helyétől).

 

Annak azonban, hogy egy gyermek mikor kerülhet külföldre, szigorú feltételei vannak. 

A jelenlegi jogszabályok szerint a nemzetközi örökbefogadás kizárólag akkor engedélyezhető, ha a Magyarországon gyermekvédelmi szakellátásban (nevelőszülőnél vagy gyermekotthonban) nevelkedő, örökbefogadhatóvá nyilvánított gyermek, belföldi örökbefogadására tett intézkedések nem vezettek eredményre.

Emellett fontos kritérium, hogy a gyermek állami nevelésben él és örökbefogadható, az örökbefogadás titkos, és a külföldi örökbefogadók házaspárok lehetnek.

A magyarországi gyakorlat alapján általában hat évesnél idősebb gyermekek, testvérpárok vagy testvérsorok, illetve tartós betegséggel vagy fejlődésbeli lemaradással küzdő gyermekek esetében kerül sor nemzetközi örökbefogadásra.

 

A nemzetközi örökbefogadás gyakran a végső, legutolsó esély arra, hogy az érintett gyermek támogató és szerető családhoz, ezáltal pedig biztos jövőhöz jusson.

 

Hány magyar gyermek kerül külföldre?

A Kulturális és Innovációs Minisztérium Origónak küldött adatai alapján 2015 óta a legtöbb gyermek Olaszországba került, számuk évente 80 és 135 között mozgott. Olaszországot Spanyolország követi, majd az Egyesült Államok és Hollandia, ezekben az országokban az elmúlt években 11-35 magyar gyermek számára vált lehetővé az örökbefogadás.

 

2023-ban összesen 166 hazai gyermeket fogadtak örökbe, nyolc különböző országban.

 

Az elmúlt tíz évben 2018-ban került külföldre a legtöbb magyar gyermek, ekkor 250 nemzetközi örökbefogadás történt, míg a legalacsonyabb számot, 147-et 2021-ben mérték.

 

A nemzetközi örökbefogadások között nem ritka testvérek együttes örökbefogadása sem, olykor pedig sikeres nemzetközi örökbefogadás útján négy gyermek közösen kerül szerető családba. Magyarországon jellemzően nincs olyan alkalmassági határozattal rendelkező örökbefogadásra várakozó házaspár, aki elfogadna négy testvért együtt.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről