Fizikai gombokat növeszthetnek az érintőkijelzők

carnegie mellon oled érintőkijelző
Igény szerint gombokat lehet létrehozni a hajlékony OLED érintőkijelzőkön a technológiával
Vágólapra másolva!
Folyadék pumpálásával kiemelkedő részek hozhatóak létre rajtuk.
Vágólapra másolva!

Jelentős potenciállal rendelkező fejlesztést mutatott be a Carnegie Mellon Egyetem két kutatója, Craig Shultz és Chris Harrison munkájának köszönhetően dinamikusan kitapintható gombokat növeszthetnek az érintőkijelzők, ezzel például jelentősen megkönnyítve az okostelefonokon való gépelést, vagy reggel az ébresztőóra alkalmazás szundi gombjának kitapintását.

Az elképzelés nem új, azonban a kutató képesek voltak a számukra elérhető eszközökkel olyan 5 mm-re csökkenteni a gombokat létrehozó, több egymásra halmozott rétegből álló eszköz vastagságát. A hajlékony OLED kijelzők alá közvetlenül is behelyezhető kütyü folyadékot használ a fizikai gombok létrehozására, elektroozmotikus áramlással igény szerint felpuffasztja a felületének kívánt részeit.

Jelen állapotában a kutatók megoldása leginkább csak a koncepció működésének igazolására alkalmas, hiszen még mindig túlságosan vastag ahhoz, hogy ténylegesen be lehessen építeni a telefonokhoz, tabletekhez, klaviatúra helyett érintőkijelzőt kínáló laptopokhoz hasonló eszközökbe.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!