Újabb videókodek támogatásába kezd a Firefox

számítógépezés iroda monitor home office otthoni munka távmunka
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Modern Windows és vadiúj hardverek kellenek az AV1 lejátszásához.
Vágólapra másolva!

Két évvel a Google Chrome után a hamarosan a Mozilla Firefox is megkezdi a következő generációsnak mondható AV1 videókodek támogatását, szúrta ki a böngésző hibakövető rendszerében a Neowin. Jelen pillanatban úgy tűnik, hogy a május 3-án érkező Firefox 100-tól kezdve lesz elérhető a segítségével kódolt mozgóképek lejátszása.

A kép csak illusztráció Forrás: RAEng_Publications / Pixabay

Az ingyenes és nyílt forráskódú AV1 nagy átlagban olyan 30 százalékkal hatékonyabb a fizetős HEVC (H.265) kodeknél, azonos minőség mellett jóval kisebbek a vele kódolt videók, vagy máshogy nézve kevesebb adatforgalmat generál az internetes streamelésük.

Az AV1 használatának terjedése ettől függetlenül még nem kezdődött meg, mivel a számítógépek és a mobileszközök grafikus vezérlőinek támogatniuk kell a hardveres dekódolását, különben szaggató mozgóképekkel és rendkívüli akkumerüléssel szembesülnének a nézők. Ezért is nem volt eddig prioritás a Mozilla számára az AV1 támogatása, nemrég a Firefoxozók még csak 2 százaléka rendelkezett a lejátszásához megfelelő számítógéppel, de lassan azért kezd megváltozni a helyzet.

A Firefox elsőként csak Windows 10 (v1909+) és Windows 11 rendszereken kezdi meg az AV1 támogatását, a hardveresen gyorsított videólejátszásához 11. generációs Intel Core processzorba integrált Iris Xe videóvezérlőre, vagy AMD Radeon RX 6000 / NVIDIA GeForce RTX 3000 szériás videókártyára van szükség.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!