Manipulálná a szakszervezetes dolgozókat az Apple

Apple Store
Vágólapra másolva!
Minden erejével próbálja akadályozni a további érdekvédelmi tömörülések létrejöttét.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt olyan két-három évben a techcégek dolgozóinak körében is egyre gyakrabban merül fel a szakszervezetekbe tömörülés gondolata, miután véleményük szerint a vállalatok nem kompenzálják fair módon a munkájukat. Az ilyenkor megszokottnak megfelelően az érintett munkáltatók, többek közt az Amazon és az Apple próbálják az összes trükköt bevetve akadályozni a szakszervezetek létrejöttét, elvenni a dolgozók kedvét a hozzájuk való csatlakozástól.

Vásárló távozik az új mobiljával az egyik Apple Store-ból Forrás: PA/Kirsty O'connor

Most az első szakszervezetbe tömörült Apple Store dolgozóit képviselők azt állítják, hogy a vállalat továbbra is fáradhatatlanul próbálja bomlasztani a szakszervezetes kezdeményezéseket, a Maryland állambeli Towson Town Center dolgozóinak nem adta meg automatikusan azokat az új egészségügyi és oktatási juttatásokat, amelyeket a nem szakszervezetes dolgozók számára széles körben bevezetett.

Ez önmagában nem feltétlenül törvénytelen, a szakszervezetek esetében a vezetőiknek kell kollektív jelleggel tárgyalniuk a tagok kompenzációs csomagjairól, ám az Apple szándékosan titokban tartja az új juttatásokkal kapcsolatos egyes részleteket, ezzel nehezítve a tárgyalódelegáció dolgát. A nagyobb megbotránkozást ettől függetlenül az keltette, hogy az Apple tévinformációt terjesztett a dolgozók között, miszerint a szakszervezetes dolgozóknak egyenként kell tárgyalniuk az új juttatások szerződésükbe való bevételéről.

Sejtésük szerint ez végső soron nem is a helyi dolgozók ellen irányult, az Apple ezzel próbálhatta befolyásolni az Oklahoma Cityben lévő egyik boltjának szakszervezetbe tömörüléses szavazását.

Ezen végül 56-32 arányban a szakszervezetet támogatók győztek.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!