Titokban fojtogathatta a Samsung boltját a Google

fortnite android
Vágólapra másolva!
Veszélyesnek tartotta a Play Áruházra, így keresztbe próbált tenni annak.
Vágólapra másolva!

Nagy csendben óriási számonkérés kezdődött az Egyesült Államokban, harminchat főállamügyész egy közös perben versenyellenes praktikákkal vádolja a Google-t, állításuk szerint az ugyanis kontrollálni próbálta az androidos alkalmazások és játékok disztribúcióját.

A kép csak illusztráció Forrás: Samsung

Az erősen cenzúrázva napvilágra került bírósági dokumentumok szerint a Google célkeresztjébe főként az Amazon és a Samsung androidos programboltjai kerültek. A vád szerint a népszerű appok és játékok fejlesztőinek lefizetésével próbálta távol tartani belőlük a stratégiailag fontos termékeket.

Ez a tevékenység azután kezdődött, hogy a Samsung alaposan kipofozta és használhatóvá tette a készülékeire előtelepített Galaxy Store boltját, az Epic Games pedig nem volt hajlandó elérhetővé tenni a Play Áruházban a Fortnite-ot. Ehelyett a sikerjátékot a webhelyéről tette letölthetővé, plusz kiadta azt a Samsung Galaxy Store-ban.

Egy ponton a Google konkrétan megkereste a Samsungot, hogy hajlandó fizetni, amennyiben befejezi a Galaxy Store erőltetését, továbbá a legfontosabb androidos fejlesztőkkel való üzletelést.

Felettébb inkriminálónak tűnik még, hogy a Google bevételmegosztási szerződéseken keresztül gyakorlatilag lefizetett egyes mobilgyártókat, hogy azok ne telepítsenek alternatív programboltot az androidos készülékeikre.

A főállamügyészek szerint az Android nyitottságának hangoztatása pusztán kirakattevékenység a Google részéről, valójában nem fél agresszív ellenlépéseket tenni, ha félti a piaci pozícióját.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!