Az otthoni kamerákon át kukkolnak a swattingolók

arlo essential spotlight camera biztonsági kamera
Arlo Essential Spotlight Camera
Vágólapra másolva!
Figyelmeztetést adott ki az FBI a biztonsági rendszerek védelmének fokozása érdekében.
Vágólapra másolva!

Továbbra is kellemetlenül gyakoriak Észak-Amerikában a köznyelvben swattingolásnak elnevezett incidensek, ezek során a rosszakarók fiktív bűncselekmények segélyhívóra való bejelentésével állig felfegyverzett rendőröket küldenek az áldozataikra. Valamilyen oknál fogva a gamerek körében különösen népszerű a már halálos áldozatot is szedett „tréfa", a legutóbbi nagy médiavisszhangot keltett eset november közepén történt, akkor az Ubisoft Montréal játékfejlesztő főhadiszállását rohanták le a rendőrök.

A kép csak illusztráció (Arlo Essential Spotlight Camera) Forrás: Arlo

Az FBI most egy nyilvános közleményben felhívta a figyelmet, hogy a swattingolók egyre gyakrabban az áldozataik otthoni biztonsági kameráin keresztül követik a rendőri intézkedéseket. Pár esetben már olyan is előfordult, hogy élőben közvetítették az eseményeket az interneten.

Ezt tipikusan úgy tudják megtenni, hogy az áldozatok rendkívül gyenge, valamilyen módon a támadó tudomására jutott, vagy szimplán alapértelmezett jelszavakat használnak a biztonsági rendszereikben. Emiatt a rosszakaróik az interneten keresztül rá tudnak kapcsolódni a kameráikra, láthatják azok képét, hallhatják a mikrofonjaik által felvett hangot.

A swattingoláson kívül ez a probléma az áldozatok szimpla kukkolására is lehetőséget biztosít.

Éppen ezért is az FBI arra kéri az otthoni biztonsági rendszerekkel rendelkezőket, hogy állítsanak be azokban egyedi és erős jelszót, ha pedig ez támogatott, akkor a kétlépcsős hitelesítést is aktiválják bennük. Ezek a könnyen és gyorsan kivitelezhető lépések drámaian csökkenthetik azok körét, akik képesek lehetnek valamilyen módon illetéktelenül hozzáférni a kameráik képéhez és hangjához.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!