Újabb támogatást kaptak a dollármédiumok az amerikai nagykövetségtől

Országgyűlés, plenáris ülés, Országház, felszólalás, 2024.02.26., David Pressman
Fotó: Ladóczki Balázs
Vágólapra másolva!
Az amerikai adófizetők immár másodjára is hozzájárultak a hazai dollármédia működéséhez, ugyanis a Soros-hálózathoz köthető Ökotárs Alapítvány és a Mérték Médiaelemző Műhely újra eredményt hirdetett a Szabad média pályázaton. A támogatottak között éppúgy vannak helyi és tematikus médiumok, mint az országos dollármédia jeles képviselői - írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Nemrég hirdettek eredményt a Soros-hálózathoz kapcsolódó Ökotárs Alapítvány úgynevezett Szabad Média Pályázatán, ahol hét pályázó kapott több mint 30 millió forintnyi támogatást. A tender a szintén Soros-közeli Mérték Médiaelemző Műhely és az Ökotárs Alapítvány kiírásában valósult meg az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetsége forrásainak felhasználásával – olvasható az alapítvány honlapján - írja a Magyar Nemzet. 

David Pressman, az amerikai nagykövet
Fotó: Attila KISBENEDEK / AFP

Vagyis a kiírás alapján a résztvevők lényegében amerikai közpénzt kapnak politikai üzeneteik hatékonyabb eljuttatásához.

Nyertes dollármédiumok

A nyertesek között a baloldalhoz kapcsolható helyi és tematikus médiumok is helyet kaptak csakúgy, mint a dollármédia országos képviselői:

Élet és Irodalom: 4,5 millió forint,

Fókusz Stúdió: 5,194 millió forint,

Magyar Narancs: 3,826 millió forint,

Szegeder.hu: 2,131 millió forint,

Enyugat.hu: 5,187 millió forint,

Revizor Online: 4,591 millió forint

Első Pesti Egyetemi Rádió: 4,994 millió forint.

A kiírás szerint „a magyarországi országos és helyi független média támogatása, valamint a sajtószabadság védelme és erősítése” volt a pályázat célja.

Második kör

A pályázattal a dollármédia újabb csoportja kaphat jelentős támogatást, hiszen 2024 januárjában már eredményt hirdettek a pályázat első körében. 

Akkor olyan dollármédiumok kaphattak pénzt, mint az Átlátszó.hu (9,9 millió forint), a Debreciner (9,9 millió forint), a Klubrádió (5,1 millió forint), a 444.hu (10 millió forint), a Nyugat.hu (4,9 millió forint) és a Telex (7,8 millió forint). A Magyar Narancs az első körben is nyert 9,9 millió forintot.

A pályázat kiírói ugyanaz a Soros György alapítványaihoz köthető kör volt, és a finanszírozó is az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetsége volt, azonban ekkor több mint 115 millió forintot osztottak szét.

Amerikai beavatkozás

Az Egyesült Államokból érkező pénzek legnagyobb nyertese továbbra is az Ezalényeg.hu gyűlöletportál, és annak kiadója, az ifjabb Páva Zoltán alapította Oraculum 2020 Kft. 

Ifjabb Páva szorosan köthető az MSZP-hez és a DK-hoz, valamint családi vonalon is közel áll a baloldalhoz, mivel édesapja korábban Komló MSZP-s polgármestere és a párt országgyűlési képviselője is volt a 90-es évektől egészen 2010-ig.

Az Ezalényeg.hu propagandaoldal kiemelt szerepet kapott a 2022-es országgyűlési választások kampányában, amit jól mutatnak a közösségi médiában elköltött hirdetési pénzek. Míg 2022. januári és februári összesítések szerint az Ezalényeg.hu indulása óta 130–140 millió forintot költött el Facebook-hirdetésekre, addig 2022 áprilisára ez a szám már meghaladta az 500 millió forintot.

A Korányi Dávid vezette Action for Democracy egymilliárd forintnak megfelelő dollárt utalt át az Oraculum 2020 Kft-nek a választás évében, amiből ifjabb Páva Zoltán cége 324 milliót tovább is utalt a Bajnai Gordon és több, Gyurcsány Ferenc körébe tartozó személy érdekeltségében levő DatAdathoz. 

Ez utóbbi cég a baloldal kampányának digitális részéért felelt.