Olcsó tévét gyárt a piac egyik régi nagy márkája

Sharp 50BN3EA, olcsó, tévé, teszt
Sharp 50BN3EA.
Vágólapra másolva!
Komoly gazdasági problémák miatt a Sharp tévék évekre eltűntek Európából és Magyarországról is. 2019-re a problémákat sikerült leküzdeni, és így a vállalat visszatérhetett hazánkba is, ráadásul egészen jól sikerült termékekkel. Az alulról építkezés stratégiájának jegyében nem túl innovatív, ám igen jó árú televíziókkal kezdték meg az egykori pozícióik újjáépítését. Az idei évre is ígértek új készüléket, ami végre be is futott, mi pedig ki is próbálhattunk egyet közülük, hogy megnézzük, maradt-e a vállalat a megkezdett úton.
Vágólapra másolva!

Messze a csúcstól

Kezdjük a legfontosabbal: Az 50 inches képátlójú Sharp 50BN3EA típusú tv 140 000 forintért vihető haza, ami ma Magyarországon kedvező árnak számít. Ebből viszont egyenesen következik az is, hogy nem a csúcsmodellek vetélytársának szánják.

Ez a külsején meg is látszik, hiszen a szoborszerű, prémium szintű drága modellek mellett úgy néz ki, mint egy szegény rokon.

A kávái például nincsenek egy síkban a kijelzővel, emiatt mindig jól láthatóak. A kis, széleken elhelyezett, egyszerű kialakítású talpacskák, pedig kicsit olcsó benyomást keltenek. Egy szó, mint száz, nem ez lesz az a tv, amitől az ismerőseink hanyatt esnek, ha meglátják.

Sharp 50BN3EA. Forrás: Origo

Szóval, aki státuszszimbólumot keres, az jobban teszi, ha másfelé keresgél. A csatlakozókínálatra viszont nem lehet panasz. Van itt minden, ami ebben a ligában elvárható (HDMI 2.0, USB 2.0, optikai hang, fejhallgató, komponens, kompozit, kártyaolvasó, LAN). Ennek révén pedig egyszerűen rádugható számítógép, játékgép, soundbar vagy akár egy házimozi szett is.

Kép

A külsőnél egy cseppet fontosabb a képminőség, és a Sharp 50BN3EA e téren is egyértelműen a másodvonalat képviseli. A hagyományos LED háttérvilágítású LCD technológiára épülő modell esetében a 4K felbontás adott, és a HDR támogatás is megoldott, sőt a tv még a legjobbnak számító Dolby Vision szabvánnyal is boldogul. Viszont az alacsony maximális fényerő miatt (350 nit) a HDR effekt alig érzékelhető. A fekete egyáltalán nem olyan mély, mint amit a jobb QLED vagy OLED tévéknél megszokhattunk. Inkább csak szürkének tűnik, és így bizony azért látványos a különbség a mai legjobb tévék, és a Sharp olcsóbb készüléke között. A színek egyébként egészen szépek, természetesek, és több előzetesen beprogramozott képmód közül választható ki az, ami az elvárásokhoz legjobban passzol.

A kép szép, a lábak viszont sajnos a két szélen helyezkednek el. Forrás: Origo

A mozgásmegjelenítésben a Sharp hagyományosan erős, és ez a készülék is jól teljesít e téren, hiszen anomáliákat egyáltalán nem tapasztaltunk. Tehát a szellemképesedéstől, akadozástól, szaggatástól megkímélt, ami mindenképp figyelemreméltó egy ilyen árú termék esetében. Viszont az is tény, hogy a maximális képfrissítési rátája csak 50 Hz, valamint a manapság divatos játékos funkciók, így például az alacsony késleltetés mód vagy a változtatható képfrissítési ráta, is hiányoznak belőle.

Ez pedig azt jelenti, hogy aki kifejezetten játékra keres televíziót, az talál ma már ennél jobb megoldást is.

A LED-es készülékek esetében még mindig gyakori probléma az úgynevezett felhősödés, ami a háttérfény egyenetlen eloszlásából fakad. Ám ettől a kellemetlen effektustól ez az eszköz szerencsére megkímélt. A betekintési szög terén viszont nem teljesít kiemelkedően. Ha valaki oldalról nézi a képernyőt, akkor bizony azt fogja tapasztalni, hogy az árnyalatok viszonylag hamar fakulni-világosodni kezdenek. Mindez pedig zavaró lehet akkor, ha egy nagyobb társaság üli körbe a tévét, hiszen akkor valaki óhatatlanul rossz pozícióba kerül.

Android a tévében

Az Android operációs rendszer elsősorban a telefonokból lehet ismerős, de egy ideje már a tévékben is megtalálható. Például ez a Sharp készülék is erre épül. Igaz ezen a fronton egyáltalán nem ért el a Google olyan sikereket, mint amit a mobiloknál bezsebelhetett. Nem is véletlen ez sajnos, hiszen az Android TV okostévé platform korántsem tökéletes. Az ugyan igaz, hogy rengeteg, több ezer alkalmazást tesz elérhetővé közvetlenül, amivel messze felülmúlja a riválisokat, ám az is tény, hogy a grafikus kezelőfelület a túl nagy ikonok miatt kicsit átláthatatlan. Sokáig tart amíg megtalálunk valamit, és rengeteg az idegesítő szponzorált tartalom, amit az arcunkba akarnak tolni.

Android alapú okostévé rendszer került bele. Forrás: Origo

Azért óriási tragédia nincs, a magyar nyelven is kommunikáló rendszer kezelése viszonylag hamar elsajátítható, és az is hozzátartozik az igazsághoz, hogy a sebességre és a stabilitásra sem lehet panasz végre már. Ez pedig jelentős előrelépés, hiszen az Android TV még egészen a közelmúltig is lassú, és fagyásra hajlamos rendszernek számított. A rengeteg internetes app között ott figyelnek az igazán népszerű, kihagyhatatlan darabok, tehát például a HBO Go, a Netflix vagy a YouTube. Emellett akad ipar mennyiségű egyéb tartalomszolgáltató, vagy szórakoztatással kapcsolatos program, sőt még rengeteg játék is. Viszont ez utóbbiak jó részéről, ráadásul pont a szép grafikájú darabokról le kell mondani, mert a Sharp tévébe épített hardver egyszerűen nem elég nagy teljesítményű a futtatásukhoz. Mondhatnánk, hogy ez hatalmas baki, ám meg vagyunk arról győződve, hogy ez tudatos húzás volt a japán mérnököktől. Egy erősebb vas ugyanis jelentősen megdobta volna az árat, azt pedig érezhetően mindenképpen alacsonyan akarták tartani.

Hangrendszer

A költségcsökkentésre való törekvés érződik, azaz inkább hallatszik a tv által produkált hangminőségen is. Hiába az audio specialistának számító Harman Kardon közreműködése, a két darab 10 wattos hangsugárzó nem képes igazán minőségi, dinamikus megszólalásra. A sztereó hangteret elfelejthetjük, és az is igaz, hogy a készülék hajlamos elmosni, elkenni a finomabb részleteket. Viszont azt sem hallgathatjuk el, hogy hibákat, zörejeket, sistergést, zúgást-búgást nem tapasztaltunk a gyakorlati próba során.

Tehát tragédia nincs, a Sharp 50BN3EA hozza a megszokott tévés átlagot, de akinek ennél több kell, annak muszáj lesz rádugnia valamilyen combosabb külső hangeszközt.

Bizonyítvány

A Sharp új tévéjénél ismét bebizonyosodott, hogy csodák nincsenek. Igen kedvező árú televízióról van szó, amely teljesen vállalható képminőséget, korrekt hangzást és kezelést produkál. Viszont ettől függetlenül az is tény, hogy egy felső kategóriás, jobb 2020-as televízióval egyszerűen nem kelhet versenyre. Mindenesetre annak jó szívvel tudjuk ajánlani, aki nem akar sokat költeni egy tévére.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!