Májusban debütálhat a Windows Lite

microsoft surface precision mouse windows 10
Microsoft Surface Precision Mouse
Vágólapra másolva!
Talán benne sem lesz a nevében a Windows kifejezés.
Vágólapra másolva!

Már hetek óta egyre csak jönnek a pletykák, amelyek szerint a Windows 10 S (Mode) gyors bukása után a Microsoft újból nekiveselkedik annak, hogy riválist állításon a Google Chrome OS-nek. Ez elsősorban az Egyesült Államok oktatási piacának a megtartása miatt fontos, hiszen az olcsó, ráadásul szakértelem nélkül üzemeltethető Chromebook laptopok most már tényleg veszélyeztetik a vállalat pozícióját.

A kép csak illusztráció (Microsoft Surface Precision Mouse) Forrás: Microsoft

A Windows Central információi alapján a cégen belül eddig „Windows Lite" néven hivatkoztak a rendszerre, azonban most már Santorini kódnéven emlegetik. A források szerint a Santorini technikailag egy lecsupaszított Windows 10, rendkívül egyszerű kezelőfelülettel, abszolút minimális rendszerigénnyel.

Elképzelhető, hogy a májusi Microsoft BUILD fejlesztői konferencián mutatkozhat be,

azonban ha ez meg is történik, akkor sem érdemes arra számítani, hogy az első ezzel szerelt laptopok még idén piacra kerülhetnek.

További érdekesség, hogy a portál írójának véleménye szerint megeshet, hogy a Santorini végleges nevében talán benne sem lesz a Windows kifejezés. Emögött az a ráció, hogy az illetékesek látszólag nem egy lebutított Windows 10-ként, hanem egy eltérő típusú felhasználói élményt nyújtó, különálló rendszerként tekintenek rá.

A Microsoft egyébként újabban rengeteg specializált Windowst kezdett fejleszteni a Windows Core OS komponensek felhasználásával. A Santorini csak a legújabb projekt, például a Surface Hub 2X-en az Aruba fut, míg a hamarosan bemutatásra kerülő HoloLens 2 kiterjesztett valóságos szemüvegen az Oasis dolgozhat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!