Microsoft Office-t használ? Készüljön a változásra!

Vágólapra másolva!
A Microsoft bejelentette, hogy a következő hónapokban fokozatosan vezet majd be nagyobb újdonságokat a Wordbe, Excelbe, PowerPointba és Outlookba. Alaposan megváltozik például a felső menürendszer, de ez azt jelenti, hogy újra is kellene tanulnunk egy csomó dolgot. Szerencsére azonban a változtatások többségét visszacsinálhatóvá teszi a Microsoft.
Vágólapra másolva!

A Microsoft a következő hónapokban egy nagyobb frissítést tervez az Office legfontosabb alkalmazásaiban, így érintett a Word, az Excel, a PowerPoint és az Outlook is. Jared Sapato, az Office és Windows marketingért felelős alelnök elmondta, ezeket a programokat több mint 1 milliárd ember használja világszerte és persze nagyon fontos munkaeszközök, így nagyon megfontoltnak kell lenniük minden kisebb-nagyobb változtatással.

Ennek érdekében már ezt, valamint minden jövőbeli nagyobb frissítést három kritérium mentén alakítják majd ki:

  • Mit gondol a vásárló? Először is megkérdezik a véleményüket, kielemzik a válaszokat, elkészítik a változtatásokat, és azokat élesben próbáltatják ki a vásárlók egy részével.
  • Milyen kontextusban használják az Office-t?. A Microsoft alapvető célja, hogy megértsék, az egyes felhasználók hogyan és mire használják ezeket a programokat, és így a leginkább releváns eszközök, információk legyenek kéznél.
  • Legyen visszacsinálható? A fejlesztők azt tapasztalták, hogy a már bejáratott és a felhasználók által betanult rutinoknál sokszor nincs jobb, hiába kínálnak olyan változtatásokat, amik szerintük egyszerűsítik a használatot. Így megadják majd a lehetőséget hogy minden nagyobb változtatást visszacsináljunk, és úgy használjuk az Office-t, ahogy megszoktuk.

Oké, de mik lesznek a változtatások?

A Microsoft a következő hónapokra három fontos újítással készül, melyek közül is kiemelkedik az egyszerűsített szalagos menü. Ezt úgy tervezték át a fejlesztők, hogy kevesebb helyet foglaljanak el a képernyő tetején, és így több hasznos terület maradjon a tényleges tartalomnak.

A végső cél az, hogy a felhasználók által sokszor igénybevett eszközök és parancsok maradjanak mindig láthatóak, és amire nincs szükség, az ne foglalja feleslegesen a helyet. Ez az érkező frissítések leginkább kritikus része, hiszen ez érinti leginkább a mindennapi használatot, és tudja leginkább felforgatni a felhasználók bejáratott rutinjait.

Éppen ezért a Microsoft nagyon óvatosan kezdi el bevezetni. Először eleve csak az interneten elérhető (egyébként teljesen újraépített) Office.com weboldalon használható Wordben szórják ki néhány kiválasztott felhasználónak, majd júliusban a rendes, Windowson futó Outlookba is megérkezik. A visszajelzések alapján aztán folyamatosan csiszolják és alakítják a rendszert, míg úgy nem érzik, hogy elkezdhetik szélesebb körben is bevezetni.

Fontos, hogy a fenti három alapelvnek megfelelve az egyszerűsített szalagos menü kikapcsolható lesz, így bármikor visszaállhatunk a már megszokott szisztémára.

Az új szalagos menü. Forrás: Microsoft

A második változás, hogy új ikonok és színek jelennek majd meg az Office-programokban. Ez része annak a grafikai átalakulásnak, ami ahhoz szükséges, hogy a programcsomag minden része megfelelően skálázódjon a különböző méretű és felbontású kijelzőkön, és alapvetően átláthatóbb legyen az egész.

Ezek először szintén az Office.com-on élesednek majd először, mégpedig a Wordben, majd még ebben a hónapban a Windows Insider programban résztvevők elkezdik megkapni a Windowson futó Wordben, Excelben és PowerPointban, majd legutoljára az Outlookba érkezik.

A megújult kereső. Forrás: Microsoft

Végül pedig átalakul a keresés is. Eleve központibb helyet foglal majd el a felhasználói felületen, és gyakorlatilag mindenhez segítséget nyújt, legyen szó parancsokról, tartalmakról, vagy a tartalmakon velünk együttműködő emberekről. Ráadásul még bele sem kell írnunk semmit, mert a mesterséges intelligencia segítségével megpróbálja kitalálni, hogy mit szeretnénk már akkor, ha csak a keresőmező fölé húztuk az egeret.

Ez a fajta kereső bizonyos kereskedelmi célú Office-programokban már működik, a többi programba és felhasználóhoz pedig valamikor augusztus során fog eljutni.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!