Itt az alapfelszerelés feltörekvő gamereknek

Logitech g213, logitech g403, gif, cimlapi
Vágólapra másolva!
A Logitech hosszú évek óta jelen van a gamereknek szánt hardverek piacán, és kifejezetten népszerű versenyzője a játékosok kegyeiért folyó harcnak. A tavaly ősszel bemutatott termékcsaládjuk Prodigy névre hallgat, és a felhozatalból most egy vezetékes egeret, egy billentyűzetet és egy fejhallgatót próbáltunk ki.
Vágólapra másolva!

Gamerbillentyűzet álruhában

A játékosoknak szánt billentyűzetek egyik jellemzője, hogy a gyártók képesek egészen extrém dizájnnal felvértezni őket. Éppen ezért meglepő, hogy a Logitech G213 Prodigy mennyire visszafogott külsőt kapott.

A dizájn visszafogott, de a világító gombok nem hiányozhatnak Forrás: Csanádi Márton - Origo

Első pillantásra nem tűnik többnek egy szimpla irodai billentyűzetnél, a speckó tulajdonságok csak akkor szúrnak szemet, ha beüzemeljük. A hagyományosnál jóval magasabb billentyűk miatt azt hihetnénk, hogy mechanikus klaviatúrával van dolgunk, ám legnagyobb sajnálatunkra

a Logitech megelégedett a hagyományos membrános megoldással.

A G213 használata kifejezetten kényelmes, strapabíró műanyagból készült, rögzített kéztámasszal rendelkezik, két fokozatban dönthető, ráadásul cseppálló. Ennek ellenére senkinek nem ajánlanánk, hogy egy kólazuhannyal tesztelje a billentyűzet védelmét.

Az extra funkciók közül nem hiányzik az öt zónára osztott billentyűzetvilágítás, 16,8 millió színnel, amit egy külön programban (Logitech Gaming Software) állíthatunk, viszont a variálható sémák mellett arra nincs lehetőség, hogy csak az általunk definiált gombok világítsanak.

Ha szeretnénk, a szivárvány összes színét a billentyűzetre varázsolhatjuk Forrás: Csanádi Márton - Origo

A billentyűzet fel van vértezve az anti-ghosting technológiával, viszont nem kapunk extra makrogombokat: csupán az F1–12 gombokra állíthatunk be egyedi funkciókat, minden másban a hagyományosnak számító kínálatot kapjuk. Vannak hangerőszabályzó és médialejátszó gombok, illetve dedikált billentyűvel kapcsolható ki/be a világítás, és adott a game mode kapcsoló, amivel

az olyan, játék közben zavart keltő gombokat deaktiválhatjuk, mint például a Windows billentyű.

A Logitech G213 abszolút belépőszintű gamerbillentyűzet, a legalapvetőbb funkciókkal, csicsás RGB-világítással, ám az extrákhoz mérten az ajánlott 26 000 forintos ár kissé magasnak tűnik. Némi plusz ráfordítással ennél jóval komolyabb versenyzőket is bezsákolhatunk a boltokból.

Egérben verhetetlenek

A Logitech G403 Prodigy névre hallgató egér a dizájn tekintetében követi a fenti billentyűzet által lefektetett utat: teljesen visszafogott kialakítást kapott, már-már elegáns a forma, nem egy idegen űrhajó jut róla az eszünkbe.

Semmi csicsa: elsőre fel sem tűnik, hogy gamereknek szánt egérrel van dolgunk Forrás: Csanádi Márton - Origo

A komfortérzet ugyan mindig nagyban függ a kézmérettől, de általánosságban elmondható, hogy a G403 egy kifejezetten ergonomikus darab. Az egér testének nagy része matt műanyag, akárcsak az elülső gombok, az érintésük kellemes, de a koszolódás elkerülhetetlen. A szélekre szintén kellemes tapintású gumiborítás került, ami nagyban hozzájárul a stabilitáshoz:

az egérnek van tapadása, jól fogható, kényelmes.

A sokszor túlzásba eső modellekkel ellentétben a G403-on (a görgővel együtt) összesen hat gomb kapott helyet. Adott az alap jobb és bal, egy DPI-kapcsoló a görgő felett, plusz további kettő a bal oldalon. Az elhelyezkedésük kényelmes, ráadásul remek visszajelzést biztosítanak: a lenyomásukhoz szükséges erő pont optimális, és kifejezetten jó hallani a mikrokapcsolók finom hangját.

A gombok természetesen kedvünk szerint programozhatók (szintén szükséges a Logitech-szoftver), és az egér mellé jár egy 10 grammos „nehezék” is, amit egy erre kialakított rekeszbe rejthetünk, ha nem lennénk megelégedve a G403 saját súlyával.

A G403 súlyozható is, habár a csomagban csak egyetlen 10 grammos nehezék kapott helyet Forrás: Csanádi Márton - Origo

Végül ne feledkezzünk meg a legfontosabb dologról: a G403 hihetetlenül gyors (az 1 ms-os jelentésgyakoriság nem túlzás), a DPI pedig kedvünk szerint állítható 200 és 12 000 között – tökéletes lehet FPS-ekhez, a manapság rendkívül népszerű MOBA-játékokhoz, sőt tulajdonképpen bármihez, amihez egér szükséges.

Gamercuccról lévén szó a világítás sem hiányzik, sőt a fényjáték szinkronizálható más Logitech termékekkel (például a G213-mal), illetve ebből a modellből létezik vezeték nélküli kiszerelés is, méghozzá kifejezetten borsos, 38 000 Ft körüli áron.

Az alapmodell szintén nem két fillér: 22 000 forintról indul, viszont ha valaki tényleg profi egérre vágyik, amit több évig kíván használni, akkor érdemes érte kicsengetni ezt az összeget.

A látszat csal

A Prodigy termékcsalád G231 névre hallgató fejhallgatója elsőre kicsit olcsó hatást kelt: a narancssárga kiegészítőkkel felturbózott váz (talán a világosszürke szín miatt) az 5000 Ft alatti füleseket juttatja az ember eszébe.

A lehajtható mikrofon merevnek tűnik, de simán hajlítgatható Forrás: Csanádi Márton - Origo

Szerencsére a felvételt követően azonnal kiderül, hogy a látszat csal. A G231 könnyű (ez szintén rájátszik picit a kezdeti gagyi feelingre) és kifejezetten kényelmes, jól rásimul a fejünkre. A fülünk köré simuló párnák bizonyos fokig még a zajt is szűrik, sőt a pamacsok levehetők, és

a hosszas használat alatt keletkező kosztól is megszabadíthatók, ha szépen bevágjuk őket a mosógépbe.

A füles bal oldalán lehajtható, merevnek tűnő, de valójában hajlítható mikrofon kapott helyet, a szövettel védett, közel kétméteres zsinóron pedig találunk egy szabályzót, amivel állítható a hangerősség, illetve villámgyorsan ki- és bekapcsolható a mikrofon.

A G231 nemcsak PC-n, de PlayStation 4-en és Xbox One S-en is használható, és a teljesítménye már az első játék indítását követően rácáfol a kezdeti ellenérzésekre: tisztán és erőteljesen szól. Bár egyértelműen a basszus az erőssége, a különböző hangsávok jól elkülöníthetőek, így például a játék közbeni párbeszédeket sosem nyomják el a zenék vagy a különböző háttérzajok.

Világítás nincs, cserébe viszont kifejezetten jól szól Forrás: Csanádi Márton - Origo

Ami kifejezetten pozitív, hogy a G231 zenehallgatás közben is megállja a helyét. Persze olyan minőséget hiába várnánk tőle, mint a direkt erre fejlesztett profi eszközöktől, de így sincs miért szégyenkeznie. Torzulás még maximumhangerőn sem jelentkezett, a mély és magasabb hangok pedig remekül érvényesültek.

A füles 20 000 Ft körüli áron szerezhető be, ami nem kifejezetten olcsó, és nem veheti fel a „versenyt"”az 5-6000 forintért vesztegetett eszközökkel, de ha valaki többre vágyik annál, hogy a hangok szimplán csak eljussanak a füléhez, annak érdemes elgondolkodni rajta. Könnyű, kényelmes, tisztán szól, és a mikrofonnal is teljesen meg voltunk elégedve.